1 вересня ПЦУ переходить на новий церковний календар: дати нерухомих свят, постів, загальниць і днів вшанування пам՚яті святих

Починаючи з 1 вересня 2023 року, Православна Церква України переходить на новоюліанський календар. Це означає, що дати нерухомих свят, постів, загальниць, днів вшанування пам՚яті святих будуть відзначатися на 13 днів раніше. Про це нагадали в ПЦУ 31 серпня, передає Proslav.

1 вересня ПЦУ переходить на новий церковний календар: дати нерухомих свят, постів, загальниць і днів вшанування пам՚яті святих

Нові дати церковних свят ПЦУ

Відтепер головні церковні свята відзначатимуться в такі дні:

Зазначається також, що в наступному році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла – вже 29 червня. Так, не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці.

«Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла – з 1 по 5 липня», – йдеться у повідомленні.

Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Пасха у 2024 році припадає на 5 травня. Варто відмітити, що ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем.

Нагадаємо, у День знань українські військові записали зворушливе відео школярам і школяркам.

Exit mobile version