17 млн грн коштів НІЕЗ «Переяслав» – розтрата, за яку судитимуть директора та його спільників

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури направлено до суду обвинувальний акт стосовно учасників організованої злочинної групи за фактами розтрати чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах, складання та видачі завідомо підроблених офіційних документів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. ч. 2, 4 ст. 358, ч.ч. 1, 3 ст. 365-2, ч. 1 ст. 366 КК України). Про це повідомляє Офіс Генеральної прокуратури України.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2018 році генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» разом зі спільниками розтратили державне майно – бюджетні кошти, що виділялися заповіднику Міністерством культури України. З цією метою вони розробили поетапний план, що полягав у придбанні за понад 19 млн грн фактично непотрібної адміністративної будівлі у Переяславі на Київщині, реальна вартість якої становила 2,5 млн грн, власницею якої була одна з учасниць групи.

При цьому за допомогою ще одного спільника – оцінювача учасники групи виготовили та використали підроблені звіти про оцінку майна із завищеною вартістю предмету оцінки, забезпечили і провели процедури самої закупівлі цього майна за державні кошти та уклали ряд цивільно-правових договорів. Внаслідок таких дій державі завдано шкоду на суму 17 млн грн.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювалися Головним управлінням СБУ в м. Києві та Київській області”, – йдеться у повідомленні прес служби.

З 2014 року керівником Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» є Олексій Лукашевич. НІЕЗ «Переяслав» підпорядкований Міністерству культури України, фінансується з державного бюджету та спеціального фонду (власні надходження) і є головним розпорядником бюджетних коштів.

У 2016 році під час конкурсного добору на директора цього заповідника у своїй презентації нового проекту, Олексій Лукашевич “загострив увагу присутніх на діючій ситуації в заповіднику, проте не забув про нову програму розвитку, в якій урахував усі недоліки, виявлені ним за час виконання обов’язків генерального директора господарства”. Про такі результати тодішнього конкурсу повідомило Міністерство культури України.

За даними слідства, у грудні 2018 року гендиректор заповідника купив у м. Переяслав Київської області у фізичної особи ділянку площею 0,1 га за 542 тис грн та будівлю кафе «Старий вертеп», площа якого 609 кв м за 19,45 млн грн.

Зокрема, встановлено, що у 2018 року на Інтернет сайтах contry.ua та OLX було розміщено оголошення про продаж вказаного кафе за ціною $200 тис. (або 5,58 млн грн). Ще у 2019 році слідчі зазначали, що вартість будівлі кафе, що розташоване поряд із музеєм Заповіту Т.Г. Шевченка, може бути значно завищеною.

Підставою для визначення ціни об’єктів під час укладання угод стали звіти про оцінку майна від 14.12.2018, видані компанією «БТІ+Оцінка». За даними слідства, звіт про грошову оцінку будівлі та ділянки має певні ознаки фіктивності: оцінювач провів порівняльний аналіз вартості схожих об’єктів нерухомості, які в дійсності ніколи не виставлялись на продаж.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Exit mobile version