20 найцікавіших фактів про українську мову з нагоди свята

21 лютого у світі відзначають День рідної мови, який прославляє мовне розмаїття. З нагоди цього свята Proslav публікує 20 цікавих фактів про українську мову.

20 найцікавіших фактів про українську мову з нагоди свята
20 найцікавіших фактів про українську мову з нагоди свята
  1. Українська мова – одна з найкрасивіших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали її третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система та милозвучність мови, українську було названо другою після італійської. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської).
  2. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
  3. За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно), потім – російська (62%). Якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11, кажуть експерти.
  4. Найдовше слово в українській мові – «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, який використовують для боротьби зі шкідниками). У цьому слові аж 30 літер.
  5. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.
  6. Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.
  7. Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» – їх налічується 45.
  8. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
  9. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».
  10. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».
  11. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
  12. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово «вороги» може звучати як «вороженьки».
  13. Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.
  14. Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі, й про яких збереглися документальні свідчення, є інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна; жили вони, очевидно, в кінці XVI – на початку XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.
  15. Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»
  16. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.
  17. Найдовша абревіатура в українській мові – ЦНДІТЕДМП, яка розшифровується як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання. Вона складається з дев’яти літер.
  18. Кілька фактів про паліндроми (слово, словосполучення чи фраза, які можливо читати як зліва направо, так і справа наліво, при цьому звучання й значення не змінюються). В українській мові є лише два семибуквених паліндроми: «ротатор» і «тартрат». А до найдовших фраз паліндромів належить «Я несу гусеня».
  19. Протягом останніх чотирьох століть українську мову намагалися знищити найбільшу кількість разів порівняно з іншими мовами – 134 рази
  20. Українська мова входить у тридцятку найпоширеніших у світі мов, кількість людей, які розмовляють українською – близько 45 мільйонів.

Нагадаємо, з нагоди Міжнародного дня рідної мови у Переяславі відбулася пісенно-поетична імпреза.

Exit mobile version