«30 війн із Zаклятим сусідом»: у переяславському університеті презентували новий проєкт від «АрміяInform»

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі презентували унікальний проєкт Інформаційного агентства Міністерства оборони України «Армія Inform» про коротку історію збройних конфліктів з росією – «30 війн із Zаклятим сусідом».

«30 війн із Zаклятим сусідом»: у переяславському університеті презентували новий проєкт від «АрміяInform»

Про це розповідає пресслужба сковородинівського університету.

З метою представити проєкт до Переяслава завітав український краєзнавець, журналіст і громадський діяч, головний редактор газети «Культура і життя», член правління Національної спілки краєзнавців України, член Національної Спілки журналістів України Євген Букет.

«30 війн із Zаклятим сусідом»: у переяславському університеті презентували новий проєкт від «АрміяInform»

Повідомляється, що проєкт було реалізовано в час повномасштабного вторгнення рф в Україну. Першу серію оприлюднили на YouTube-каналі та сайті АрміяInform 5 липня, останню – в День захисників і захисниць України 14 жовтня 2022 року. Наразі окремі серії вже мають понад 5000 переглядів. Наприкінці минулого року побачили світ однойменні друковані видання українською й англійською мовами, які й були презентовані сьогодні.

«30 війн із Zаклятим сусідом»: у переяславському університеті презентували новий проєкт від «АрміяInform»

У книзі розробники вмістили всі військові конфлікти з країною-агресоркою, починаючи із східних походів Святослава Хороброго 964-966 рр., і закінчуючи російсько-українською війною, яка триває з 2014 року. На кожному розвороті журналу – одна війна.

За словами Букета, цей проєкт допомагає зрозуміти, що нинішня війна не є випадковою – це черговий і, сподіваємося, завершальний етап того протистояння, яке триває вже тисячу років: «Усі козацькі війни, які відбувалися практично кожне століття, Україна воювала. Воювала з одним і тим же ворогом».

Найскладнішим у створенні альбому було вмістити розповідь про кожен військовий конфлікт в один розворот. «Причому не лише текстово, а й розмістити там дві інфографіки, які показують власне карту цього конфлікту, а також якогось основного діяча, який брав участь у ньому участь. Особливо складно було з тими подіями, які відбувалися у ХІХ-ХХ ст. тому що про них написані багатотомники, а тут – всього-навсього розворот, і треба людям дуже коротко і просто пояснити, що це таке», – ділиться пан Євген.

Гість також розповів про одну з фішок книги – QR-коди, за допомогою яких можна перейти на сторінку АрміяInform з тим же текстом, інфографіками і посиланням на відео в YouTube про кожну із цих 30 воєн.

Щодо концепції проєкту Євген Букет розповів: «Власне, ідея ця абсолютно не нова. На цей факт звертали увагу багато науковців, зокрема Микола Посівнич, мабуть, першим почав говорити про це. Також хочу зазначити велику монографію доктора історичних наук Віктора Брехуненка, який розповів про ці конфлікти. Щоправда, він нарахував їх трошки менше 30. Так само 22 конфлікти називає історик Олександр Палій у своїй лекції, яку можна переглянути в YouTube. Але на YouTube-каналі імені Т. Г. Шевченка, який ведуть брати Капранови, ви можете дізнатися, що таких воєн було майже 40 … Аналізуючи ці всі роботи, ми вирішили зупинитися на цифрі 30, тому що вона легше запам’ятовується і вона якось прив’язана до 30-річчя незалежності, яке ми нещодавно відзначили. І взагалі деякі з цих конфліктів можна об’єднати, що ми і зробили, власне кажучи. До прикладу, не розділяючи повномасштабне вторгнення і війну з 2014 року, бо це одна війна насправді. Так само ми зробили із кампаніями Івана Мазепи і Пилипа Орлика, тому що у Північній війні це був один великий етап, який завершився українською перемогою»

А наприкінці своєї презентації краєзнавець наголосив: «Дуже цікавий момент – насправді серед цих 30 воєн 17 закінчилися перемогою українців. Тобто українці – це велика нація воїнів, яка в усі часи доводила те, що вона є господарем на своїй власній землі і що з нею мають рахуватися всі сусіди»

Крім того, промовець передав до фондів книгозбірні Університету Григорія Сковороди в Переяславі два видання альбома «30 війн із Zаклятим сусідом» українською та англійською мовами. 

Ознайомитися з проєктом про історію наших конфліктів із Zаклятим сусідом можна за посиланням.

Раніше ProSlav розповідав про те, що у Переяславі може з’явитися парк Гетьмана Івана Мазепи.

Exit mobile version