8 років без Кузьми Скрябіна: пісні та цитати, які не втрачають актуальності в умовах війни

Рівно вісім років тому не стало легендарного українського співака та композитор, поета і письменника, шоумена та продюсера, фронтмена гурту «Скрябін», Героя України Андрія Кузьменка.

Його життя забрала автокатастрофа. І відтоді Кузьмі назавжди – 46. Попри це пісні та цитати Андрія «Скрябіна» досі слухають та всіляко тиражують мільйони українців – ліричні, жартівливі, романтичні, гостросоціальні та навіть експериментальні. Не зрідка пророчі.

Щороку на річницю загибелі музиканта вся Україна вшановує його пам’ять. Не міг не зробити цього й Proslav, позаяк під час повномасштабної фази війни вони наново набувають ваги.

«Патріотичні пісні треба писати весь час, а не тоді, коли їх писати треба. Бо до того, як в країні таке сталося, ніхто їх не писав, а зараз всі стали такими патріотами – понадівали собі вишиванки і поналіплювали їх на машини. Їх ще «вишиватниками» називають. Начепив вишиванку і вже думаєш, шо все помінялося. Та вишиванка має бути десь глибше, зашита мамою і татом…» про це неодноразово нагадував Кузьма, зокрема у останньому прижиттєвому турі містами країни. Ось як це було у Києві:

Скрябін - Сам собі країна

«Якщо немає націоналізму – немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую» – казав Кузьма, і вражав як інтелігентними, так і іронічно-жартівливими текстами, які запалювали тисячні авдиторії. Чого варті лише славнозвісні «Коломийки»:

Скрябін - Бандерштатівські коломийки(live @ Бандерштат'14)

Скрябін казав, що найбільше в світі боявся війни, бо це найбільш ідіотський винахід людей. Ще у 90-х її передчуття читалося у «ранньо-скрябінській» пісні «Годинник». Він після початку війни в 2014 році і аж до самої смерті грав концерти для збору коштів для війська та опікувався пораненими.

Скрябін — Годинник [Live]

 «Доки ми будемо сидіти і радіти, що на моїй вулиці не стріляють, доти буде війна. Нейтральним бути не можна. Війна не може бути на якійсь певній частині території, якщо вона заходить, то це біда для всіх». Нині про це нагадує вже оновлений «Скрябін», голосом якого став Юрко Юрченко:

Скрябін & Yurcash — Сука-війна [Official Video]

«Ця війна вже давно прийшла. Те, що її немає тут, не означає, що її немає. Вона є тому, що люди гинуть і з Кривого Рогу, і зі Львова, і з Миколаєва, і з Чернігова. Звідусіль. А величезна кількість людей в Україні удає, що нічого не змінилося» так казав Кузьма, певно, здогадуючись про масштаби того лихоліття, яке дехто прикінцево зрозумів лише 24 лютого 2022-го…

8 років без тебе, пам’ятаємо…

Хоч до постаті Андрія Кузьменка і можна ставитися абсолютно по різному, повертатися до бекграундів з початку нульових, проте відповіді і оцінки на них почуто давно. Без сенсу топкатися на минулому. Кузьма – то символ нового покоління українців. Наша незалежна відповідь Цою чи Висоцькому – про це свідчать арт-об’єкти в цілій країні, пісенні тексти які пішли в народ, які грають на гітарах на площах, в парках та дворах. Врешті, той рівень цитованості його прізвища в соцмережах не лише у дні пам’яті. Його ім’я вже не стерти з культурної пам’яті країни – і це факт. Слухайте, цитуйте, пам’ятайте!

Exit mobile version