“А где вы были 8 лет?”: «Телебачення Торонто» розповіли, як правильно відповідати на питання роспропаганди

Оскільки російські окупанти і самі не можуть пояснити причину повномасштабного вторгнення в Україну, вони все частіше спекулюють темою «війни на Донбасі». Інформаційна кампанія з виправдання нападу росії на Україну використовує набір пропагандистських кліше: від питання «де ви були 8 років?» та заміни слова «війна» терміном «спеціальна військова операція» до розповідей про «звільнення України» та «біологічну зброю».

“А где вы были 8 лет?”: “Телебачення Торонто” розповіли, як правильно відповідати на питання роспропаганди

То як реагувати, коли «Где вы были 8 лет, пока бомбили Донбасс и гибли дети?» прилетить у вашу сторону? У експлейнері від Телебачення Торонто редактор і співведучий проєкту Макс Щербина пояснив, чому це питання – пропагандистська вигадка.

«Починаючи повномасштабне вторгнення, росія не спромоглася навіть на казус беллі, тобто провокацію, щоб хоч якось обґрунтувати початок війни проти України. Єдине, що вичавила із себе «славетна» російська пропаганда, – це штамп про Донбас, який нібито сама Україна знищувала 8 років за мовчазної згоди українців», – розповідає ведучий.

Макс пояснив, що кожному українцю варто бути готовим до безглуздих запитань від представників країни-агресора: «Росія має два необмежених ресурси – нафту та громадян з від’ємним IQ. Тож рано чи пізно ці громадяни можуть і вас раптово затягнути у дискусію про те, «а где же вы были 8 лет». У коментарях, в особистих повідомленнях чи просто посеред вулиці, десь за кордоном, на ескалаторі у метро – де завгодно на вас з кущів може вистрибнути аватар тіни канделакі та заволати: «Когда вы видите посты в соцсетях со словами: «Ужас, как мне стыдно за Россию, как жалко украинцев!», поищите у этих же праведников слова о смерти людей на Донбассе. Прям за последние 8 лет. Вы удивитесь» (цитата Тіни з її Instagram – прим. авт.)».

"Бомбілі Донбас?" Правильні відповіді на найпопулярніше питання роспропаганди [ENG SUB]
Телебачення Торонто – “Бомбілі Донбас?” Правильні відповіді на найпопулярніше питання роспропаганди

Відтак ведучий констатував – відповіді на питання про восьмирічне бомбардування Донбасу не існує. Бо, по-перше, це питання риторичне, а, по-друге, воно маніпулятивне у своєму формулюванні. Оскільки передбачає – той, хто на нього відповідає, погоджується із цим безглуздим твердженням. Питання про 8 років – це типовий whataboutism, тобто прийом, який дозволяє перевести розмову від себе та своїх дій шляхом звинувачення опонентів у чомусь, що ніяк не заперечує чи виправдовує ваші вчинки.

Крім, цього «Телебачення Торонто» розповідають ще багато цікавих фактів, корисних кожному українцю у нинішній ситуації.

Нагадаємо, у четвер Світлана Шевченко презентує власну книгу та виставку малярських робіт.

Exit mobile version