Безпечний онлайн-шопінг: найпоширеніші схеми інтернет-шахрайства і як від них уберегтися

Сьогодні онлайн-шопінг пропонує нам безмежні можливості, але разом з цим приховує чимало небезпек. Зокрема це шахраї, що чатують на віртуальних просторах. Як безпечно купувати в інтернет-магазинах, розповіли на сайті НБУ #ШахрайГудбай, передає Proslav.

Безпечний онлайн-шопінг: найпоширеніші схеми інтернет-шахрайства і як від них уберегтися
Безпечний онлайн-шопінг: найпоширеніші схеми інтернет-шахрайства і як від них уберегтися

Ознаки шахраїв в онлайн-торгівлі

На відміну від чесних власників магазинів, аферисти можуть:

Варто пам’ятати, що шахраї можуть створювати ілюзію роботи справжнього магазину. До прикладу:

Схема шахрайства в Instagram

Аферисти після отримання передоплати за неіснуючий товар намагаються привласнити всі кошти з рахунку покупця.

Приклад такої ситуації

Ви знаходите магазин одягу в Instagram, обираєте необхідний товар, консультуєтеся та домовляєтеся про доставку та оплату. Коли ви оплачуєте товар, через певний час шахраї повідомляють щось на кшталт: «Вибачте, але товару необхідного розміру наразі немає в наявності. Ми повернемо вам кошти».

Щоб повернути кошти, просять вас авторизуватися на сайті інтернет магазину та ввести всі реквізити своєї картки. Таким чином шахраї не лише крадуть гроші за товар, який не надсилають, а й привласнюють гроші з картки покупця.

Якщо купуєте речі в інтернеті, надавайте перевагу післяплаті!

Схема шахрайства на торговельному онлайн-майданчику

Шахрай шукає оголошення на онлайн-платформі OLX, пише продавцю в месенджер (Viber, Telegram, WhatsApp).

Далі аферист погоджується купити товар. Каже, що оформив покупку за допомогою OLX-доставки і для отримання коштів продавцю потрібно перейти за індивідуальним посиланням і зазначити дані своєї карти, щоб продавець міг нібито отримати оплату на картку.

Продавець переходить за посиланням, вводить усі реквізити картки.

Шахрай випитує у продавця залишок коштів на картці та смс-код від банку. Отримавши інформацію, привласнює кошти з рахунків.

Щоб ввести в оману продавців, шахраї створюють шахрайські сайти, які візуально схожі на справжній сайт OLX. На таких підроблених сторінках також може бути форма спілкування в чаті, яка нічого спільного з реальною підтримкою OLX не має.

Обговорюйте деталі угоди виключно в чаті торговельного майданчика або використовуючи його додаток!

Лайфхаки безпечних онлайн-покупок

1. Користуйтеся віртуальною карткою для покупок онлайн. Перераховуйте на неї тільки ту суму, яка необхідна для покупки.

2. Перевірте продавця/покупця на сервісі Кіберполіції «STOP FRAUD» або перевірте сайт, послугами якого збираєтесь скористатися, на наявність в списку шахрайських сайтів через сервіс Асоціації «ЄМА» CheckMyLink.

3. Тримайте в секреті:

Онлайн-покупки в Instagram-магазинах

Купувати речі варто на перевірених сайтах та майданчиках, призначених для онлайн-покупок. Якщо ви все ж таки обираєте для покупки Instagram-магазини, уважно проаналізуйте сторінку інтернет-магазину.

Для цього:

1. Перевірте дати публікування дописів на сторінці. Шахраї часто публікують багато дописів за кілька днів, аби створити враження, що магазин давно працює.

2. Перевірте інформацію про акаунт. Для цього натисніть на три крапки у верхньому куті профіля та натисніть «About this account».

Зверніть увагу на:

Зауважимо, що це лише ознаки сторінок шахрайських інтернет-магазинів в Instagram. Деякі шахрайські магазини можуть добре приховувати свою діяльність та мати велику історію публікацій.

Нагадаємо, нещодавно шахрай видурив у жительки Переяславщини 21 тисячу гривень.

Exit mobile version