Бойові втрати противника та оперативна аналітика подій щодо російського вторгнення на 16 липня 2022

Триває 143 доба героїчної боротьби українського народу проти повномасштабного вторгнення російської армії. Найбільш запеклі бої сьогодні тривають на Донбасі, де українські захисники продовжують стримувати всі атаки окупантів і знищувати його живу силу й техніку.

Бойові втрати противника та оперативна аналітика подій щодо російського вторгнення на 16 липня 2022

БОЙОВІ ДІЇ

Протягом минулої доби на Херсонщині вдало відпрацювала українська авіація. Парами гелікоптерів та парами літаків завдано чотири удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки окупантів в районі Правдиного, Лозового, Благодатного та Нової Маячки. 

Крім того, ЗСУ знищили базу російських окупантів у Новій Каховці та склад із боєприпасами в районі села Раденськ.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.07 орієнтовно склали :

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Краматорському напрямку. 

«13 червня авіаудари двох російських Су-27 промахнулися по острову. Це відповідає тенденціям, що російські повітряні сили не можуть успішно вступати в тактичні бої».

Спецслужби також зауважили, що найближчими цілями російських окупантів, ймовірно, будуть Сіверськ та Бахмут.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

Основні тези: 

Українська ППО збиває 50% ракет

«50% ракет, які летять в наші міста, збиваються нашою ППО… Сьогодні не існує 100% захисту від крилатих та балістичних ракет певного виду, наприклад, від тих же “Калібрів”… Тому говорити про те, що можна закрити небо стовідсотково, я б не брався. Але покращити системи протиповітряної та протиракетної оборони ми зобов’язані».

Про літаки F-16

«Якщо хтось думає, що літаки F-16 – це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові до F-16, там є нюанси. Можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва».

Про Залужного

«Ми домовилися з паном Залужним, що я не вчу його воювати. І президент не вчить воювати. Президент ставить політичні завдання, а військові фахово готують кампанію».

Українські війська дійдуть до кордонів 1991 року

«Ми дійдемо до міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік. Крапка… Питання в черговості кампаній і ресурсу, який нам для цього потрібен. І ми це, не приховуючи, обговорюємо з нашими партнерами. Вони знають наші плани».

Про повістки

«Повістка не означає, що тебе забрали в армію. Це означає: прийди, будь ласка, в центр комплектації. Не стоїш на обліку? Перевіримо. Може, ти якраз потрібен зараз – тоді тебе мають право призвати під час воєнного стану. Або скажуть: “Йди, ти в резерві”. Або: “Друже, а чого ти не став на реєстрацію?»

Про наші втрати

«Пік наших втрат був у травні. Тоді перевага ворога була найбільшою, особливо на донбаському напрямку, – вони використовували до 1000 артилерійських снарядів за годину. Це був шалений тиск, а у нас не було можливості їм відповідати: у нас не було стільки набоїв. В травні дійсно до 100 хлопців і дівчат, на жаль, гинуло, і до 300-400 було поранених».

Про артилерію 155-го калібру та HIMARS 

«Ми поступово почали змінювати картину завдяки зброї 155-го калібру… Спочатку поїхали “Тріпл севен” (гаубиці М777), потім поїхали М109, “Цезарі”, Panzerhaubitze і так далі – і це конкретно змінило ситуацію. Контрбатарейна боротьба одразу зменшила інтенсивність вогню. А як приїхали всім відомі HIMARS – то, ви знаєте, коли ми точно, дуже чітко попадаємо у їхні склади й командні центри, – це починає змінювати картину бою дуже суттєво».

Завершити війну до кінця року – реально

«Реально, якщо наші партнери будуть продовжувати нам допомагати, вже абсолютно не сумніваючись, що вони допомагають переможцю… Це можливо… Навіть з військової точки зору це абсолютно реалістичний план – звільнення щонайменше наших територій станом на 23 лютого 2022 року».

Про звинувачення в нібито контрабанді зброї

«Жодного запиту від жодного (закордонного) офіційного органу я як міністр оборони не отримував… Вибачте мені, (що) вивезуть артилерійську установку М777, яка важить десятки тонн, чи “Краба” сорокатонного – це ж дурня повна. Крім того, це сучасна зброя, яка має в собі GPS-трекери, які наші партнери легко можуть відстежувати».

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

У квітні монополіст скоротив видобуток на 10%, у травні – на 14%, у червні — уже на 30% (до 27 млрд кубометрів). За підсумками першої половини липня спад виробництва прискорився до безпрецедентних 37%.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

«Україна веде боротьбу проти злочинного вторгнення Росії, та потребує зброю для того, щоб захистити себе. ЄС матеріально підтримує армію України у повній довірі та у повній впевненості», – зазначила Єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон.

З 15 липня будь-якому канадцю забороняється надавати рф або будь-якій особі в росії послуги, пов’язані з виробництвом металевих виробів. Також санкції розширенні на комп’ютерне, електронне та оптичне обладнання, виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів, транспортного обладнання, наземного транспорту та трубопроводів. 

«Естонія підтримує економічну ізоляцію рф на рівні ЄС, включаючи повну заборону на перевезення російських товарів автомобільним, залізничним і морським транспортом. Ми підтримаємо Україну на всіх міжнародних рівнях, включаючи зусилля України у НАТО та ЄС», – зазначається у новому договорі.

Exit mobile version