«Бровари, тримайтеся. Ми разом»: світові лідери, українські політики та зірки відреагували на авіакатастрофу

Сьогоднішній ранок розпочався для українців із жахливих новин – у Броварах Київської області, поряд із дитячим садком та житловим будинком розбився вертоліт ДСНС. На превеликий жаль, серед загиблих – діти, жителі міста, рятувальники, працівники оперативної групи та керівництво МВС України.

На цю жахливу трагедію відреагували президент України, міжнародні політики і зірки.

Відмітимо, що імена загиблих пасажирів і пілотів гелікоптера уже відомі – їх оприлюднили голова ДСНС Сергій Крук та заступник глави МВС Богдан Драп’ятий«15 людей загинуло, серед яких Денис МонастирськийЄвгеній ЄнінЮрій Лубкович. Загинув наш екіпаж: Олександр ВасиленкоКостянтин КоваленкоІван Касьянов. Обірвалося життя трьох дітей». Серед загиблих також Тетяна Шутяк – помічниця Монастирського, Михайло Павлушко – керівник охорони міністра внутрішніх справ, і Микола Анацький – фотограф.

Глава держави особливо наголосив на факті загибелі дітей, які перебували в дитячому садку в момент, коли вертоліт МВС обвалився на його територію.

«Станом на цю хвилину загинули троє дітей. Невимовний біль. Вертоліт впав на територію одного з дитячих садків», – співчуває Зеленський.

Президент дав розпорядження Службі безпеки України, Національній поліції України та іншим уповноваженим органам з’ясувати всі обставини події: «На місці трагедії працюють усі служби. Мої співчуття всім рідним та близьким загиблих!».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що авіакатастрофа у Броварах – «це велика втрата для урядової команди та всієї держави».

«Мої щирі співчуття родинам усіх загиблих. Доручив негайно створити спеціальну групу для детального розслідування всіх обставин трагедії», – написав він.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив на тому, що загиблі були справжніми патріотами: «Справжні патріоти, люди честі. Денисе, ти був одним із тих, хто ще більше проявився після 24 лютого. Був тут з першої хвилини, працював нон-стоп. Справжній, надійний, інтелігентний, ти багато зробив для нашої перемоги. Співчуваю близьким загиблих, співчуваю батькам дітей. Все це дуже боляче».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав, що у цій катастрофі втратив близьких колег та друзів: «Серед війни та щоденного болю втрат ми отримали ще й таку жахливу катастрофу далеко від фронту. Мої найглибші співчуття рідним та близьким усіх загиблих на борту гвинтокрила та в дитячому садку. Смерть друзів та дітей – це завжди особливо страшно і болісно. Бажаю якнайшвидшого одужання пораненим у цей жахливий ранок».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пише: «Йдуть найкращі. Неможливо в це повірити. Денис Монастирський був одним з найкращих, найефективніших міністрів. Його внесок в нашу боротьбу та майбутню перемогу важко переоцінити. Ми назавжди будемо вдячні йому також за те, що і до війни і під час він дбав про збереження культурної спадщини та дуже нам в цьому допомагав. Світла пам’ять всім загиблим у цій жахливій авіакатастрофі».

Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі після катастрофи гелікоптера у Броварах заявив про готовність підтримати Україну всіма можливими способами.

«Денис був справжнім другом Великої Британії. Ми готові підтримати Україну усіма можливими способами», – написав він.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила співчуття родинам загиблим, президенту Володимиру Зеленському та всій країні у своєму Twitter: «Трагедія сталася в серці розтерзаної війною України. Висловлюю щирі співчуття родинам загиблих, Зеленському та всій країні у зв’язку з катастрофою гелікоптера під Броварами. Ми сумуємо разом з вами».

У свою чергу, глава Євроради Шарль Мішель відзначив, що загиблий під час падіння гелікоптера в Броварах міністр МВС України Денис Монастирський був великим другом ЄС.

«Ми разом з Україною у скорботі через трагічну аварію гелікоптера у Броварах. Міністр Денис Монастирський був великим другом ЄС. Висловлюємо наші найглибші співчуття сім’ям загиблих, президенту Зеленському та прем’єр-міністру Шмигалю і народу України», – написав він.

Президент Польщі Анджей Дуда висловив співчуття родинам загиблих: «З глибоким сумом я сприйняв інформацію про катастрофу гелікоптера в Броварах. Мої думки з родинами та близькими жертв».

Пані посол Великої Британії Мелінда Сіммонс повідомила, що шокована трагічною загибеллю керівництва МВС України та мирних жителів: «Я добре знала і міністра Монастирського, і його першого заступника Єніна. Мої щирі співчуття їхнім сім’ям та нашим партнерам в уряді України у зв’язку з цією втратою».

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що дізнався про смерть Монастирського та його заступника Єніна з жахом. Він назвав їх чудовими партнерами по співпраці та друзями.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон також висловила співчуття та назвала Монастирського справжнім українським героєм і другом, працювати з яким було честю.

Пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен також висловила співчуття сім’ям загиблих у результаті падіння гелікоптера в Броварах:

Телеведучий Григорій Решетнік звернувся до Бога, попросивши його повернутись обличчям до України: «Ми вже доволі натерпілися і спокутували провини. Дай сил нам перемогти».

https://www.instagram.com/p/CnjUiLgN1wc/?utm_source=ig_web_copy_link

Лідер гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук наголосив, що особливо страшно усвідомлювати смерть маленьких дітей. Він каже, що для нього це особиста трагедія, оскільки він добре знав Дениса Монастирського та Євгена Єніна.

https://www.instagram.com/p/CnjQMY2od3s/?utm_source=ig_web_copy_link

Ведучий Анатолій Анатоліч пише: «Чи пропускаю я ці смерті дітей у Дніпрі, Броварах, у кожному місті України через себе? Так. Я батько трьох. Мої діти такі самі, як ці малюки, які ні в чому не винні».

Шоумен зазначив, що варто продовжувати жити далі, допомагати одне одному та підтримувати: «Бровари, тримайтеся. Ми разом. Ми всі зараз Дніпро, Бровари, Кривий Ріг, Маріуполь, Маріїнка».

Ведучий Андрій Бєдняков також не став багатословити, зазначивши, що падіння вертольота в Броварах – жах.

«Трагедія у Броварах… Це жах. Співчуття сім’ям загиблих. Щось 2023 не дуже почався», – написав він.

А співачка Оля Цибульська сказала, що у суботу в неї запланований благодійний концерт, до якого треба якось готуватись, адже вона дала обіцянку: «Я не пам’ятаю ні мелодії, ні слів. Валянки тільки й чекають, що ми зламаємось. Господи, дай нам усім сил».

Нагадаємо, сьогодні вночі, о 04:22 черговому ДСНС надійшло повідомлення про загорання приватної господарської будівлі в селі Циблі.

Exit mobile version