«Буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм»: усе про українську стрічку «20 днів у Маріуполі», яка отримала перший в історії держави «Оскар»

Минулої ночі у Лос-Анджелесі українська стрічка «20 днів у Маріуполі» стала першим українським фільмом, який отримав найпрестижнішу кінопремію «Оскар» як найкраща повнометражна документальна стрічка, передає Proslav та розповідає усі деталі перемоги.

«Буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм»: усе про українську стрічку «20 днів у Маріуполі», яка отримала перший в історії держави «Оскар»
українська стрічка «20 днів у Маріуполі» стала першим українським фільмом, який отримав найпрестижнішу кінопремію «Оскар»

Повідомляється, що на сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. Разом із Черновим нагороди отримали кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Про що фільм «20 днів у Маріуполі» та яка його історія?

Стрічка «20 днів у Маріуполі» розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі на Донеччині під час повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року. Над фільмом працювали режисер і фотограф та відеограф, письменник Мстислав Чернов який вже має досвід роботи у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа й Афганістані; фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони були останніми представниками міжнародних медіа, які перебували в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення, могли пересуватися містом та понад два тижні документували знищення Маріуполя російськими військами.

Зокрема, у фільмі показали облогу міста, бомбардування його околиць, загибель дітей і дорослих, масові поховання цивільних та інші злочини росіян. Найбільший резонанс викликали кадри, зняті 9 березня біля зруйнованого російськими військами пологового будинку №3.

20 Days In Mariupol (trailer) | FRONTLINE

Частину відзнятого матеріалу, близько 10%, команда AP передавала з оточеного міста, поки мала мобільний зв’язок. Решту записів вдалося вивезти з Маріуполя з собою через гуманітарний коридор 15 березня. 

«Нам пощастило, що один із маріупольських поліцейських, ризикуючи своїм життям і безпекою своєї сім’ї, провів нас крізь 15 російських блокпостів, з камерами, матеріалами, жорсткими дисками. А ще ми дуже хвилювалися, бо вивозили картку Тайри (української волонтерки та медикині Юлії Паєвської – прим.авт.). Вона передала свої матеріали, і ми мали відповідальність за них»,  розповів на «Радіо Культура» Мстислав Чернов.

Які нагороди вже має стрічка?

Минулоріч це кіно стало найкасовішою документальною стрічкою в Україні, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

«Безжальний і справді важливий документальний фільм», – написали про стрічку у New York Times.

«Жахливе свідчення необхідності і високої ціни документування життя у бойовій зоні», – йшлося у відгуці Rolling Stone.

«20 днів у Маріуполі» отримав приз глядацьких симпатій на головному фестивалі незалежного кіно у світі Sundance у 2023 році.

Американські кінокритики назвали його найкращим фільмом у номінації «режисерський дебют» та «політична документалістика» на Critics’ Choice Documentary Awards.

Ще до відзначення «Оскаром» усі троє авторів отримали Пулітцерівську та Шевченківську премії. Поза тим стрічка також перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» британської кінопремії BAFTA. Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за «видатні режисерські досягнення в документальному кіно».

Промова Мстислава Чернова: «Буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм»

Без сумніву в історію індустрії українського кінематографу назавжди увійде потужна промова Мстислава Чернова. Зі сцени він зазначив, що  «20 днів у Маріуполі» – це перший український фільм, що отримав «Оскар». Разом з ним за першість у номінації «Найкращий художній фільм» боролися ще чотири стрічки: Bobi Wine: The People’s President («Бобі Вайн: Народний президент»); The Eternal Memory («Вічна пам’ять»); Four Daughters («Чотири доньки») й To Kill a Tiger («Убити тигра»).

Історична промова Мстислава Чернова #20daysinmariupol #oscar2024

«Я вдячний. Але, напевно, я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, – щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію», – сказав Чернов та зі сцени Оскару закликав підтримати Україну.

Хто ще отримав Оскар у 2024 році?

«Буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм»: усе про українську стрічку «20 днів у Маріуполі», яка отримала перший в історії держави «Оскар»

Чи справді це перший «Оскар» для українців?

Слід зауважити, що українські фільми і раніше отримували номінації на Оскар, але до 2024 року ніколи не вигравали нагороди. Це був фільм про дитячий притулок на Донбасі «Будинок зі скалок» у 2023 році. У 2016 році фільм про Євромайдан «Зима у вогні: Боротьба України за свободу». Але це були копродукції України та інших країн. «20 днів у Маріуполі» – саме український фільм.

Також цікаво, що в персональному вимірі цей «Оскар» для українців не перший. У 2006 році українець родом із Керчі Анатолій Кокуш отримав дві інженерно-технічні нагороди.

Проникнення у підсвідомість іншого, подорожі у космос, безперервна боротьба з інопланетянами та пошуки протиотрути – пропонуємо вам ТОП-5 фільмів у жанрі фантастики.

Exit mobile version