Чай: міфи та правда

Мало в якій сім’ї немає традиції вечірнього чаювання. Та й зранку цей напій додає бадьорості, а дружнім зустрічам — затишності. Проте варто звертати увагу на якість продукту, адже зустрічаються недобросовісні виробники та навіть шкідливі для здоров’я товари. 

Як вибрати чай

Вибираючи чай, важливо звертати увагу не лише на смак, а й на репутацію виробника. Недосвіченого покупця легко ввести в оману. Лише експерти можуть розібратися в нюансах чайного букета та визначити якість. Тому й досягла такого успіху компанія Teahouse, яка працює лише з перевіреними постачальниками та контролює кожен етап створення продукту. В інших випадках під час вибору звертають увагу на такі аспекти:

  1. Наявність нехарактерних включень, як подрібнені гілочки, чайна крихта та сушене листя інших рослин. У деяких сортах це може бути легальною складовою, але тоді є детальний опис на пакуванні або на сайті.
  2. Чайні листочки дивної форми або занадто м’які. Це зустрічається рідко, але все ж іноді продають спитий чай. Нормальний лист має бути цілісним та акуратним, з рівними краями.
  3. Наявність барвників, ароматизаторів чи консервантів. Переважно цю хитрість використовують для покращення смаку низькопробного чаю, але вона не дуже спрацьовує.
  4. Колір листочків має бути рівномірним та однорідним, а також відповідати сорту. У чорного чаю це чорні або коричневі листочки та золотисті бруньки, у зеленого — відповідні листочки та сріблясті бруньки.

Розмір і форма листочків не можуть бути мірилом якості, оскільки сильно різняться залежно від сорту чайного листа та власне розміщення листка на кущі. Нижні будуть крупнішими, їх переважно подрібнюють для продажу. А з верхівки куща беруть маленькі листочки для елітних напоїв.

Міфи та правда про чай

Існує стійка думка, що якість чаю залежить від розміру фракції. Насправді ступінь подрібнення сухого листя залежить від багатьох факторів — від сорту чайного куща до різновиду напою. Дізнатися більше про різницю між напоями можна в маркеті важливих штук МАУДАУ. А поки розглянемо особливості чаю залежно від його визрівання:

  1. Вважають, що найкращий чай роблять лише з бруньок і молодих пагонів, проте у кожного етапу визрівання листя є свої переваги.
  2. Чайні бруньки дають ніжний і солодкуватий букет, без характерної гіркоти та терпкості. З них роблять елітні чаї для цінителів і додають в інші сорти, адже тонкий невиразний аромат сподобається не кожному.
  3. Для улунів переважно збирають 1 листок з верхівки куща, ледве розкритий, та декілька зрілих. Це допомагає досягти балансу.
  4. Для світлих улунів збирають лише зріле листя та обробляють його спеціальним чином. Так зберігають і відкривають енергію каротину.
  5. Також зі зрілого листя виготовляють чорні чаї. З віком вони набирають більше лігніну, який дає характерну терпкість і приємний смак.

А найсолодший чай виходить саме з нижніх листочків, які менше потрапляють під сонячні промені.

Exit mobile version