Чи варто декантувати білі вина 

Коли йдеться про правильну подачу вина, прийняти рішення про декантацію складно, особливо новачку. Традиційно карафаж асоціюється з повнотілими червоними позиціями, найчастіше — з мінімальною витримкою. Декантування зменшує концентрацію яскраво виражених танінів. Також поступовий контакт із киснем сприяє повільному окисленню, що позитивно впливає на смако-ароматичні характеристики. Попри те, що біле вино зазвичай позбавлене інтенсивних танінів, а окислюється воно доволі швидко, карафаж все-таки має сенс.

Коли варто вдатися до декантації

Білі вина містять підвищену концентрацію летких ароматичних сполук. Це означає, що щойно вони вступають у взаємодію з повітрям, то стають яскраво вираженими. Білі вина варто декантувати з такою метою:

  1. Розкриття аромату. Багато хто, особливо під час першої дегустації, вважає біле вино надто простим. Карафаж посилює вивільнення летких сполук, тому навіть із першим ковтком вино смакує по-іншому.
  2. Підтримання температури. Білі вина краще охолодити перед подачею. Однак пляшка може втратити аромат, якщо занадто охолодиться. Смак стане тьмяним і неживим. Якщо перелити біле вино в декантер і залишити на 10–15 хвилин, воно «дихатиме».
  3. Вивітрювання сторонніх ароматів. Коли обмірковуєте потребу декантації, зважайте на сорт винограду та використаний метод виготовлення. Наприклад, німецький рислінг спершу має неприємний запах сірки. Його можна легко позбутися, якщо перелити вино до графина.

Білі вина варто декантувати в молодому віці. Таку процедуру не слід проводити з позиціями, виготовленими з ароматних сортів винограду на кшталт «совіньйон блан» або «віню верде». Їхній аромат повноцінно розкривається відразу після відкорковування пляшки.

На потребу в декантуванні також впливає метод витримки. Наприклад, білі вина, що визрівають у металевих резервуарах, майже не контактують із киснем. Водночас позиції, витримані в дубових бочках, піддавали декантації ще в момент визрівання, оскільки пори деревини пропускають повітря.

Як правильно декантувати біле вино

Використовуйте вузький графин із тонкою основою, а не широкою чашею, як для червоних позицій. Щойно вино опиниться всередині, дайте йому постояти 10–15 хвилин, перш ніж розкриються смак і аромат. Якщо часу обмаль, покрутіть або потрусіть біле вино в декантері, щоб забезпечити швидку аерацію. Не переймайтеся, якщо під рукою немає декантера. Просто відкоркуйте пляшку, залишивши вино на столі на 60–80 хвилин.

Зазвичай карафаж — не обов’язковий етап під час підготовки до подачі білих вин. Водночас декантація може стати гарною традицією, покращуючи візуальне сприйняття алкоголю.

Exit mobile version