«Ця молодь дуже багато втратила»: міністр освіти і науки пояснив, чому важливо відновити офлайн навчання

Якщо у наступному навчальному році школярі не вийдуть на очні заняття, є ризик, що якість української освіти значно впаде.

Про це в інтерв’ю для LB.ua заявив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

«Ця молодь дуже багато втратила»: міністр освіти і науки пояснив, чому важливо відновити офлайн навчання

«Треба виходити в офлайн. Безумовно, є галузі, в яких просто неможливо надати якісну освіту онлайн – інженерія, медицина… Усе те, що потребує практики, лабораторії, експериментів. Є й інша складова – психоемоційний розвиток, соціальний розвиток, спільнота», – наголошує очільник МОН.

За його словами, це важливо не лише для школярів, а й для студентів.

«Звідки всі наші друзі? В основному з університету. Там формуються спільноти, ідентичність особистості, укорінюється система взаємодії, відточуються всі м’які навички», – пояснив Лісовий.

На запитання журналістів «Тепер молоді українці не матимуть друзів?» міністр відповів: «Я не знаю, чи маю право як міністр освіти давати такі оцінки. Але ще до того, як став міністром, боявся, що ми одержимо втрачене покоління. Ця молодь дуже багато втратила. Півтора року в ковіді, потім півтора року у війні. Три роки вони не бачили спільнот. Підліткова самотність катастрофічна».

«Ця молодь дуже багато втратила»: міністр освіти і науки пояснив, чому важливо відновити офлайн навчання
Фото: LB.ua

На його думку, діти не сформували м’яких навичок і цілого комплексу необхідних для успіху особистості складових. Це може позначитись на їхній впевненості в собі, на комунікативних здібностях, на вмінні працювати в команді, на вмінні вирішувати конфлікти, на власне емоційній структурі особистості.

«Ця молодь, боюся, може бути менш конкурентоспроможною, ніж ті люди, які пройшли всі горнила соціальної взаємодії в школі, університеті, позашкільній освіті», – уточнює Лісовий.

За три роки дистанційного навчання українська шкільна освіта зазнала втрат і розривів. МОН намагатиметься компенсувати це, але важливо, щоб у цьому були активними і школа, і позашкільна освіта.

Нагадаємо, з 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський календар.

Exit mobile version