Депутати підтримали програму підтримки ДФТГ №2 на три роки, проте лишаються певні “але”

Як і було анонсовано на сторінці депутатки Руслани Потапенко у Facebook 19 січня 2023 року на 44-ій сесії Переяславської міської ради достатньо дискусійно розглядалося питання щодо затвердження Програми підтримки Добровольчого формування Переяславської міської територіальної громади №2 на 2023-2026 рік. У підсумку її підтримали 14 депутатів. У чому була складність прийняття – розповідає ProSlav.

Проблематика

Відомо що на програму (на три роки – прим.авт.) з бюджету слід передбачити понад 7,5 мільйонів гривень. Кошти необхідні для екіпірування, технічних засобів та навчання добровольців. 

Добровольче формування Переяславської МТГ №2 діє близько року та є складовою частиною національного спротиву агресору. Добровольці здійснюють охорону критичної інфраструктури громади, патрулювання громади міста у комендантську годину, системно проводять навчання з тактики та вогневої підготовки. Роблять це на безоплатній основі. ДФТГ №2 є резервом 137 Об ТРО ЗСУ та діють на підставі ЗУ «Про основи національного спротиву». 

Позиція РТЦК та СП

Під час розгляду слово взяв присутній на сесії начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон. За його словами 38% з членів формування не перебувають на обліку у військкоматі Переяслава, а 3% знаходиться в розшуку й ухиляються від мобілізації. Закликав членів формування стати на військовий облік. 

Позиція депутатів Переяславської міської ради

Далі у декількох депутатів виникли деякі питання – приміром, як міська влада може виділяти бюджетні кошти не юридичним особам, якою наразі не є ДФТГ №2. Як альтернативу у залі презентували новий проєкт Програми, який відрізнявся від запропонованого депутаткою Потапенко пропозицією, аби фінансування надходило у відповідь на запити командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ, до якої відноситься добровольче формування переяславців, форматом отримання коштів й в залежності від наповнення бюджету. Зважаючи на те, що альтернативний проєкт було напрацьовано перед самою сесією, більшість депутатів виявилася з ним неознайомленою. Постав вибір між двома варіантами замість того аби напрацювати спільний прийнятний для всіх варіант.

У результаті понад годинної жвавої дискусії з перервою на голосування запропонували поставити обидва проєкти. Позаяк чотирнадцять депутатів одразу ж підтримали запропонований депутаткою Потапенко інший на голосування вже не ставили. 

Додаток до проєкту, який підтримали депутати

Позиція голови Переяславської громади

Зокрема, серед тих хто утримався при голосуванні був і голова громади Вячеслав Саулко. Дане рішення він прокоментував так:

«Правильним механізмом, аби потім до всіх нас не виникало запитань у правоохоронних органів щодо того як ми використали бюджетні кошти, є їх надання юридичній особі – військовій частині в особі її командира, за його запитом. Бо саме юридичні особи можуть розпоряджатися цими бюджетними коштами. Ми будемо намагатися знайти шляхи вирішення у цьому питанні. Ми лише за те, аби Добровольче формування мало забезпечення і функціонувало на території нашої громади».

Позиція фінансового відділу Переяславської міської ради

Також наприкінці минулого року ProSlav вже цікавився у фінансового відділу міської ради щодо алгоритму виділення коштів на потреби місцевих волонтерів. Тоді керівниця Юлія Жарко говорила нам про те, що виділення коштів з місцевого бюджету потребує дотримання відповідних процедур, які регламентовані бюджетним кодексом України.

«З метою виділення коштів повинна розроблятись відповідна місцева програма, яка має попередньо напрацьовуватись у співпраці з командиром військової частини ЗСУ. Після цього має бути визначено напрям та обсяг фінансування», – пояснювала нам Жарко додаючи, що після затвердження програми та відповідних змін до бюджету, місцеві кошти можуть бути перераховані на спеціальні рахунки державного бюджету, відкриті військовим формуванням Збройних сил України.

Позиція командира ДФТГ №2 Переяславської громади

Нинішнє рішення Переяславської міської ради для ProSlav прокоментував командир Добровольчого формування Переяславської МТГ №2 Олександр Дронь. Ми поцікавилися чим їх не влаштовує варіант запропонований міською владою наразі та те, якими вони бачать шляхи вирішення цього питання.

«Я думаю, що пошук рішення щодо передачі грошей не стоїть, оскільки вони нам не потрібні. Потрібні певні матеріали й екіпірування, а найперше – потрібне паливо для виконання завдань. Загалом пошук механізму не належить до нашої компетенції, бо ми не є юристами. Думаю, що пошуком цих  рішень і шляхів як усе це можна зробити має займатись саме міська влада. Я думаю, у цьому моменті варто звернути увагу на інші територіальні громади хоча б того ж Бориспільського району, зокрема, Пристоличну та Воронківську, Дівичківську громади, де все це дуже чітко організовано. Щодо озвученої тези про командира військової частини, то станом на нині ніхто з ним не контактував стосовно цього. І якщо військова частина про щось просить їй, якщо я не помиляюсь, слід ставити це на баланс. Думаю їй ці зайві турботи не дуже потрібні».

Висновок

Безперечно, допомога ДФТГ №2 не викликає сумнівів і питань – лише за останні два місяці 20 добровольців, які не проходили строкової служби, було мобілізовано до лав Збройних Сил України. Їх підготовка є важливою ще й у зв’язку із потребами мобілізації. Зокрема тих, хто ніколи не служив у війську. Водночас роблячи усе для пришвидшення нашої перемоги слід розуміти й те, що рішення влади не мають суперечити законодавству. ProSlav спостерігатиме за подальшим перебігом розвитку цього питання.

Нагадаємо, що 16 січня, міський голова Переяславської громади повідомив у соціальних мережах про те, що добровольчому формуванню №2 було передано 50 комплектів зимової форми.

Exit mobile version