До Переяслава завітали євреї на «міцва-танку»

В межах експедиції містами України 12 квітня до Переяслава прибула пересувна синагога – «міцва-танк». За словами представників Федерації єврейських громад України, таким чином вони підтримують єврейську спільноту та знайомлять місцевих жителів зі своїми традиціями та історією, повідомляє Proslav.

До Переяслава завітали євреї на «міцва-танку»
До Переяслава завітали євреї на «міцва-танку»

У Переяславі учасники експедиції зустрілися з членами міського товариства єврейської культури. Його очільниця Ірина Кучеренко розповіла гостям, що тут народився класик єврейської літератури Шолом-Алейхем. А наприкінці ХІХ століття близько половини населення Переяслава складали євреї, у місті було 19 синагог.

У свою чергу дніпрянин Елі Курцва зазначив, що їхня пересувна синагога відвідала вже багато міст: Балту, Умань, Богуслав, Канів.

Під час візитів у міста вони розповідають людям про єврейство та Тору, а також проводять традиційні ритуали, зокрема, накладають тфілін та встановлюють мезузи.

– Перш за все ми хочемо підтримати спільноту, дати їм силу, натхнення. На борту кожного міцва-танку є релігійна література і предмети культу, які дозволяють виконати релігійні обряди, – розповів Елі.

Він також пояснив, чому мобільну синагогу назвали саме «міцва-танком»:

– Вони з’явилися ще 50 років тому, під час арабо-ізраїльської війни. Тоді в Нью-Йорку запустили пересувні синагоги й назвали фургони «міцва-танками». Чому саме так? Бо його перевага над будь яким автомобілем в тому, що він може проїхати всюди без перешкод. Ми розповсюджуємо нашу єврейську зброю – нашу духовність. Армія працює на фронті, але повинні бути люди, які вчать Тору. Це те, що тримає нас тисячі років. Дякуємо воїнам, які захищають нас тут, і тим, які захищають народ у Ізраїлі – там теж зараз війна. Є таке ізраїльське прислів’я: «Ми тут, щоб залишитися». Ми повинні пам’ятати солдатів і підіймати їхній дух.

До Переяслава завітали євреї на «міцва-танку»

Далі «міцва-танк» вирушить до Києва, Борисполя, Лубен, Миргорода, Павлограда, а фінішує в Дніпрі.

Нагадаємо, у Переяславі діє Великодня майстерня: дітей навчають робити писанки та мальованки.

Exit mobile version