Допомогти законним шляхом: у Переяславі на позачерговій сесії знову повернулися до питання фінансування ДФТГ

Сьогодні, 2 березня, відбулася позачергова сесія Переяславської міської ради. Єдине питання, яке розглядалося – внесення змін до Програми підтримки Добровольчого формування Переяславської міської територіальної громади №2, адже на це рішення було накладено вето міським головою.

Допомогти законним шляхом: у Переяславі на позачерговій сесії знову повернулися до питання фінансування ДФТГ

Чому було накладено вето та що обговорювали?

На минулій сесії, яка проходила 19 лютого, депутати підтримали зміни до програми підтримки Переяславського ДФТГ №2. Проте, на дане рішення, після зауваження всіх профільних спеціалістів, було накладено вето.

«Минуле рішення було призупинено, на підставі того, що були зауваження усіх фахівців, які мали підписати його», – пояснила секретар міської ради Лідія Оверчук у своєму виступі.

Також вона зазначила, що всі правки та зауваження можна вносити поки проєкт розглядається, а не після голосування.

«Ветування це не відміна рішення, а лише призупинення його дії. Враховуючи те, що після минулого голосування є зауваження профільних спеціалістів я не можу підписати даний проєкт», – продовжив міський голова Вячеслав Саулко і далі, на прохання депутатів, зачитав всі зауваження щодо нього.

Зокрема, він додав: «Рішення, яке повинен був підписати, виходить за рамки моїх повноважень. Проте після накладення вето і повторної підтримки депутатами (прим.ред.  необхідна підтримка 2/3 голосів), воно буде законним і я маю негайно підписати його. Тобто йде процедура, яка дає можливість подолати вето із тими зауваженнями.»

Надалі взяла слово депутатка Марина Навальна, яка звернула увагу на законність та чіткість прийнятих рішень.

Допомогти законним шляхом: у Переяславі на позачерговій сесії знову повернулися до питання фінансування ДФТГ

«Нам не треба мірятися хто більший патріот. Необхідно вирішити допомогти, якщо це можливо, але законним шляхом», – зазначила депутатка.  Вона також закликала правильно та чітко підходити до всіх питань.

«Не можна говорити, що виконавчі органи не працювали над проєктом. Адже на попередньому голосуванні (від 19 січня – прим.) було також подано Програму, яка включала всі зауваження фахівців. Проте, було проголосовано за інший проєкт», – зазначила Лідія Оверчук.

Не залежно від голосування, Програму фінансування не можна буде виконати. Про це заявив депутат Олексій Дикий. Він закликав всіх знову зібратися і напрацювати насправді дієвий проєкт, за яким можна буде виділяти кошти на підтримку ДФТГ. Його також підтримав і міський голова.

На засіданні сесії також був присутній і начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон.

«Наразі приймати програму про фінансування ДФТГ №2 взагалі не доцільно. Адже у нашій громаді може діяти не лише це добровольче формування і може створитися ще, наприклад з демобілізованих хлопців», – сказав військовий.

Він, зокрема, додав, що всі рішення повинні бути дійсно законними.

начальник першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрій Конон

Що ж далі?

В кулуарах міської ради депутати обговорюють, щоб напрацювати робочий проєкт, який буде відповідати усім нормам законодавства й дійсно працюватиме для фінансування добровольчих формувань громади.

Exit mobile version