Фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяна зоря» втретє зібрав співочі колективи Переяславщини

У переддень Різдва, 24 грудня, у другому корпусі Центру культури і мистецтв відбувся фестиваль «Різдвяна зоря». Святкове дійство стало вже традиційним у культурному житті Переяславської громади, повідомляє Proslav.

Фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяна зоря» втретє зібрав співочі колективи Переяславщини
Фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяна зоря» втретє зібрав співочі колективи Переяславщини

Третій рік поспіль у Переяславі проводять фольклорно-етнографічний фестиваль «Різдвяна зоря», покликаний відроджувати та зберігати українські традиції. Місцеві вокальні колективи виконують колядки, щедрівки та новорічні пісні – від найдавніших і маловідомих до знаменитих, які любить кожен українець.

– У цьому році колядуватимуть на Різдво 25 грудня, щедруватимуть 31 грудня, а засіватимуть – на Василя та Маланки 1 січня. У колядках переважно прославляють народження Христа, а в щедрівках і посівалках бажають добробуту родині й багатого врожаю. На різдвяні свята колядують зазвичай діти. Зірка, яку вони несуть, світить їм, щоб не заблукали, не збилися з путі, бо несли вони людям радісну вістку, – сказала ведуча фестивалю Людмила Леляк.

І запросила на сцену перших колядників, своїх підопічних – дитячий колектив «Супутник» народного театру Переяславського центру культури і мистецтв, які представили театралізоване дійство «Різдвяний вертеп».

А далі ще дванадцять аматорських ансамблів Переяславщини урочисто, щиро, гучно, піднесено виконували різдвяні піснеспіви, передаючи наступним поколінням споконвічні обереги – колядки та щедрівки.

У концерті виступили:

На завершення фестивалю усі колективи разом виконали одну з найвідоміших українських колядок «Нова радість стала».

А красиві колядки на Різдво для малюків, дітей та підлітків дивіться за посиланням.

Exit mobile version