«Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема»: у Переяславі відкриється виставка картин Альберта-Лейзера Фельдмана та авторських ляльок за мотивами творів письменника

Український єврейський мистецький світ, у яких ми прагнемо зазирнути, залишається невід’ємною частиною нашої історії та багатонаціональної культури. Допомагає у цьому літературна спадщина видатного єврейського письменника Шолом-Алейхема (1859-1916 рр).

«Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема»: у Переяславі відкриється виставка картин Альберта-Лейзера Фельдмана та авторських ляльок за мотивами творів письменника

Його твори перекладені більш ніж на сімдесят мов народів світу. Ілюстрували його повісті, романи, оповідання відомі графіки і майстри живопису. Власне, будь-який художник, який так чи інакше долучився до теми єврейського містечка – штетлу – вже міг вважати себе ілюстратором творів Шолом-Алейхема, оскільки основа творчості письменника – опис життя євреїв містечка.

Виставка «Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема», яка з 13 березня по 4 квітня 2023 року проходитиме в мистецькій галереї КЗ «Переяславський ЦКМ» (корпус №1) – це ще одна можливість привернути увагу сучасного читача до літератури мовою ідиш, творчості Шолом-Алейхема, історії євреїв України.

На виставці будуть представлений живопис художника Альберта-Лейзера Фельдмана із серії «Танці-шманці». У цих картинах митець продовжує розкривати напрочуд глибоку, проте маловідому для пересічного українця тему життя в штетлах.

Також глядач може помилуватися ляльковими композиції з авторських робіт (Олександри Марей, Марії Боярської, Наталії Рудікової, Олени Попової, Світлани Рихальської, Олександри Король).

Графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00. Запис на екскурсію за телефоном (063) 104-11-48. Вхід вільний.

Довідково.  Живопис Альберта-Лейзера Фельдмана – це характерні портрети, емоційні пейзажі, жанрові сцени, соковиті натюрморти. Мальовнича манера – різноманітна і часом несподівана. Темою його творів є переважно релігійне життя єврейського народу. До переліку робіт автора входять групові та персональні виставки у музеях та галереях України. Картини зберігаються у приватних та музейних колекціях.

Exit mobile version