Громада Переяслава проголосувала за перехід Свято-Троїцької церкви до ПЦУ (фото)

Громада Переяслава проголосувала за перехід Свято-Троїцької церкви до ПЦУ (фото)

Громада Переяслава проголосувала за перехід Свято-Троїцької церкви до ПЦУ (фото)

Близько години тому у приміщенні корпусу №2 Центру культури і мистецтв (колишній будинок культури) за адресою вулиця Григорія Сковороди, 83 відбулися збори щодо переходу релігійної громади Храму на честь Пресвятої Трійці (Свято-Троїцької церкви) до Православної Церкви України. У підсумку зібрання за таке рішення висловилося 88 жителів міста, проти – 2.

Обравши головуючого та лічильну комісію перейшли до традиційного, для таких зібрань, блоку виступів. Слово тримали міський голова Вячеслав Саулко, один з колишніх очільників міста Григорій Сокур та протоієрей Свято-Воскресенського храму (ПЦУ) Іван Бобітко. Кожен з них, так чи інакше, апелював до нинішньої ситуації в країні та того, що лише з початком повномасштабного вторгнення УПЦ почала більш прозоро виявляти свою проукраїнську позицію, і, нібито, остаточно «відмежувалася» від рпц на своєму нещодавньому соборі у Феофанії. Проте, мовляв, показово, що жоден з очільників церкви й досі не вийшов із синоду російської православної церкви чи не відмовився від нагород, які встиг «навручати» їм путін за час свого президентства, і, зокрема, вже в умовах анексії Криму та окупації Донбасу, після 2014 року. Усі промовці зійшлися в заклику до громадян підтримати перехід храму до ПЦУ.

Натомість настоятель Свято-Троїцького храму, архімандрит Ніл, якому теж надали слово в ході зібрання, продемонстрував присутнім в залі папери, згідно яких релігійна громада храму провела своє зібрання на якому 160 голосами вирішила лишитися в УПЦ. Показово, що під час голосування в ЦКМ, де вони могли б вкотре утвердити перед громадою міста своє рішення, за те аби храм лишився в УПЦ проголосувало лише 2 громадян. Імовірно, така низька явка спричинена тим, що саме в цей час близько десятка представників духовенства УПЦ нашої громади та близько сотні парафіян звершували богослужіння на території Свято-Троїцького храму. У цей же час їх настоятелю доводилося відповідати на гострі питання та зауваги переяславців, які, в чомусь, повторювали риторику попередніх промовців щодо війни та «сумнівної репутації» церкви, яку народ та мова медіа відносить до московського патріархату і до якої належить отець Ніл та його парафія. 

Після голосування за перехід храму громадяни обрали нового церковного старосту храму, який перейшов до лона ПЦУ. Ним став Микола Корпанюк.

ProSlav вже готує повний відеоогляд перипетій, на які було багате зібрання.

Exit mobile version