Громадські слухання визнали недоцільним подальше перебування пам’ятника Возз’єднання на площі

Кілька хвилин тому у КЗ «Переяславський центр культури і мистецтв» за адресою: м. Переяслав, вул. Сковороди, 83 (колишній районний будинок культури) завершилися локальні громадські слухання. де заслухали та обговорили інформацію щодо доцільності подальшого перебування пам’ятника монументального мистецтва місцевого значення «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» (1961 року, охоронний номер 5894-Ко) на площі імені Богдана Хмельницького. Громадські слухання визнали недоцільним подальше перебування пам’ятника на площі.

Громадські слухання та звіт міського голови

У обговоренні питання приймало участь майже дві сотні переяславців. Багато з них взяли слово і висловили свої думки з цього приводу, зокрема містянин Олександр Ігнатенко, педагогиня та волонтерка Людмила Романенко, спортсмен Назар Олійник, професор Микола Корпанюк, музейниця Наталія Заїка, активіст Микола Богатир, кобзар та просвітянин Микола Товкайло та інші. Переважна більшість присутніх висловилася щодо знесення пам’ятника апелюючи не лише до історії, а й сучасності – не першої, новітньої восьмирічної війни з Російською Федерацією, яка умовливлює його перебування на площі яке багато переяславців-промовців публічно визнало ганьбою.

“Ми не братні народи з росіянами, і поки тут стоїть цей пам’ятник вони думають що їх тут чекають – це не так. Зайшовши в Крим окупанти найперше демонтували пам’ятник Сагайдачному – годі триматися за цю ганебну історію” – такою була переважна думка людей.

За недоцільність подальшого перебування пам’ятника на площі висловилося 130 переяславців. Рішення зустрілі оплесками.

Нагадаємо, раніше на сесіях Переяславської міської ради депутати жваво обговорювали долю монументу возз’єднання України з Росією, а команда proslav дізнавалася про думку переяславців навколо цього питання.

Exit mobile version