Громадянська війна у Бєлгороді: що відомо

У понеділок, 22 травня, з самого ранку інформаційний простір захопили події з Бєлгородщини. Повідомлялось, що бійці «РДК» (російський добровольчий корпус) та легіону «Свобода Росії» перейшли державний кордон України у напрямку Бєлгорода, інформує Proslav.

Громадянська війна у Бєлгороді: що відомо
Громадянська війна у Бєлгороді: що відомо

На початку доби з’явились повідомлення від добровольців про те, що вони розпочинають «звільнення росії» від путінського режиму. У підтвердження цього були викладені відео поряд з вказівниками населених пунктів Любимівка, Чуровичи й Безлюдовка.

Згодом з’явились інші фото та відео-підтвердження. Окрім цього, представники російських добровольчих загонів повідомили, що повністю звільнили село Козінка в Бєлгородській області. Також вони повідомляють, що зайшли до міста Грайворон.

Тим часом ГУР МО України підтвердило, що Легіон «Свобода Росії» та «РДК» проводять операцію на території Бєлгородської області для створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців.

«Події в Бєлгородщині та інших прикордонних з росією територіях – наслідок повномасштабного вторгнення і агресивної війни путінської росії проти України. Так, відповідальність за ці події взяли на себе громадяни рф, а саме сили РДК і легіону «Свобода росии». Я думаю, що ми всі лише можемо привітати рішучі дії опозиційно налаштованих громадян рф, які готові до збройної боротьби із злочинним режимом путіна», – речник ГУР у коментарі виданню Hromadske.

У свою чергу радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Україна не має безпосереднього відношення до подій у Бєлгородській області Росії, але «з цікавістю спостерігає за подіями».

«Єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Україна із цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії», – написав Подоляк у своєму твіттер-акаунті.

Так званий губернатор Бєлгорода Гладков розповів про обстановку у Грайвороні.

«У селі Замостя снаряд влучив у дитячий садок, внаслідок чого він спалахнув. Також є постраждала жінка з пораненням руки, допомогу надано на місці. Інформація щодо руйнувань уточнюється», – додав російський політик.

У самій області утворилася черга з автомобілів на виїзд. На гугл-карті регіону виникли затори.

Тим часом голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що тренування українських пілотів на літаках F-16 вже почалось.

Exit mobile version