Хто такі РДК та легіон «Свобода Росії»

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, на захист державних кордонів та боротьбу за незалежність стали не тільки українці, а й іноземці з різним військовим досвідом та без. Так президентом України Володимиром Зеленським було оголошення про створення Інтернаціонального Легіону.

Хто такі РДК та легіон «Свобода Росії»
Хто такі РДК та легіон «Свобода Росії»

Окрім американців, грузинів, поляків, білорусів, прибалтів та європейців, допомагати Україні стали й свідомі росіяни. Останні встигли створити два об’єднання, які мають назву РДК або ж Російський добровольчий корпус та легіон «Свобода Росії». Корінні росіяни та вихідці з цієї країни приймали участь у різних операціях по звільненню тимчасово окупованих українських земель.

Останньою гучною операцією добровольців стали події у Бєлгородській області, про які Proslav робив окремий матеріал. Військові перетнули державний кордон України та оголосили про «початок звільнення росії від путіна». Тож наша редакція вирішила дізнатись трішки більше про учасників такої зухвалої акції.

РДК (Російський добровольчий корпус)

РДК (Російський добровольчий корпус) входить до складу Міністерства оборони України та є одним з підрозділів Інтернаціонального легіону. У керівництві РДК заявляють, що «путінський режим катів і вбивць завжди був ворогом Росії та росіян, жорстоко придушуючи будь-які форми національної самосвідомості, об’єднання та боротьби».

У зв’язку з цим російські громадяни, які проживали в Україні вирішили взяти до рук зброю і створити військове формування. Їхнім засновником вважається Дєнис Нікітін.

Про нього та бійців РДК стало відомо після рейду в Брянську область, рф 2 березня 2023 року.

Дєніс Нікітін (зліва) поруч з біцем корпусу в Брянській області, рф
Фото: скріншот з відео РДК
Дєніс Нікітін (зліва) поруч з біцем корпусу в Брянській області, рф

«Щоб разом із нашими українськими соратниками відстояти їхню Батьківщину, яка дала нам притулок, а потім продовжити боротьбу зі злочинним путінським режимом та його прихвостнями», – додають в РДК.

Бійці російського добровольчого корпусу наголошують, що розв’язана війна на Донбасі та повномасштабне вторгнення перекреслило усі добросусідські зв’язки, які були з українцями. Тож, їхньою метою є не словами, а ділом доводити, що термін «хороші росіяни» може бути не тільки фігуральним та саркастичним.

«Спочатку ми не ставили перед собою конкретних цілей і діяли інтуїтивно. Але, набираючи критичну масу, ми побачили реальний шанс урятувати свій народ. Більше того, події відбуваються все рішучішими і стає зрозуміло, що цей шанс – останній», – пояснюють російські добровольці.

Водночас додають, що перемога рф у цій війні буде вважатись торжеством злочинного режиму.

Під час останньої операції у Білгородській області у складі РДК лишень двоє поранених, що суперечить усім заявам кремлівських пропагандистів. За словами Дініса Нікітіна, деякі населені пункти Бєлгородської області добровольчі формування контролювали добу – стільки тривала активна фаза операції, яка в іншому форматі триває досі.

«У черговий раз, коли ми пересікаємо кордон РФ, ми бачимо, що військово-політичне керівництво не готове до такого. Вони багато розповідали, що укріпляють лінію (кордону – ред.), витрачають мільярди – зуби дракона, пости, якесь там суперспостереження. Коли доходить до справи, все це сиплеться. Чим потужніше ми заходимо, тим більше часу їм потрібно для прийняття рішень», – сказав він.

Легіон «Свобода Росії»

Бійці легіону «Свобода Росії» називають себе вільними громадянами, які боряться проти диктаторського режиму. У своєму зверненні, від 11 травня 2022 року, розповідають, що вони колишні солдати збройних сил рф, які відмовились виконуватись злочинний наказ та здались у полон. Офіційно легіон також входить до Інтернаціонального Лігіону ТрО України.

«Ми усвідомлюємо, що російська армія, виконуючи протизаконні накази, зараз несе руйнування та страждання українцям», – додають вони.

Більшість військових, які служать у легіоні – це люди, які мають паспорт громадянина рф й тривалий час проживали в Україні. Однак, як розповідають у своєму телеграм-каналі, за час існування цього військового формування долучилось чимало росіян з самої росії та Європи.

17 травня 2023 року легіон та РДК зробили спільну заяву про об’єднання навколо спільної мети – боротьби за свободу та повалення путінського режиму у росії.

«Ми разом і ми вже готові до… активних дій», – натякали тоді добровольці.

А вже 22 травня спільним маршем перейшли державний кордон біля населеного пункту Козинка.

Легион возвращается домой

Коментуючи останню спільну операцію легіону з РДК, керівник перших Цезар заявив, що добровольці повернуться ще раз.

«Противник розгромлений, частина ганебно бігла; ми затрофеїли велику кількість техніки та взяли полонених. У Білгородській області ми стали свідками безпринципності та жорстокості путінських військ: поки легіонери й проходили населені пункти, не чіпаючи місцевих жителів, ствольна артилерія та авіація ЗС РФ працювала у мирних містах», – повідомили російські добровольці.

Водночас легіонери заявили, що під час рейду у Бєлгородську область, не чіпали цивільне населення, чим не нехтували регулярні російські війська, використовуючи артилерію та авіацію.

Exit mobile version