Інвертор + АКБ: альтернатива генератору

Часті блекаути змусили винахідливих українців шукати способи розв’язання проблеми. Один з цікавих та не надто дорогих варіантів — використання автомобільного акумулятора в парі з інвертором, який перетворює постійний струм на змінний для живлення побутової техніки.

Такий спосіб вимагає знання багатьох нюансів, про які ми й розкажемо.

Алгоритм підключення

Якщо мова йде не про живлення одного окремого пристрою, а житла в цілому, потрібно виконати такі кроки:

Але оскільки наперед невідомо, коли відновиться постачання електроенергії, щоб в цей момент інвертор не згорів, потрібно між ним та автоматом встановити окремий автоматичний вимикач, а це недешево.

Оптимальний варіант — під’єднувати пристрої напряму до інвертора, особливо якщо в ньому є декілька розеток. При цьому потрібно розрахувати сумарну потужність перетворювача струму, щоб вона не перевищила паспортну.

Як вибрати інвертор та акумулятор

Що стосується АКБ, то кращий варіант — гелевий або AGM: вони під час роботи не виділяють шкідливих хімічних речовин.

Важливим параметром є сила струму, яку забезпечує акумулятор: від неї залежить, скільки побутових приладів ви зможете під’єднати, та якої потужності інвертор можна встановлювати. Вибирати придатний за параметрами автомобільний інвертор варто, спираючись на характеристики АКБ.

Важливо розуміти різницю між номінальною та піковою потужністю інвертора: остання — це максимальний показник, який не може підтримуватися довго. Тому орієнтуватися під час розрахунків сумарної потужності слід на номінальний.

Важливо також, щоб інвертор видавав близьку до ідеальної синусоїду, на це здатні далеко не всі моделі. Якщо ви бачите на етикетці напис «pure sin», можете бути впевненими, що ця модель не зашкодить побутовій техніці.

Як розрахувати, на скільки часу вистачить комплекту АКБ + інвертор

Це не важко. Головне — знати силу струму, яку споживає пристрій. Наприклад, газовий котел, потужність якого складає 100 Вт. Розділивши це значення на 12,6 (напруга на клемах акумулятора), отримаємо приблизно 8 А.

Якщо ємність АКБ складає 65 А·год, це означає, що він видаватиме струм, поки ємність не зменшиться до рівня 70%, тобто до 45 А·год. Ділимо 45 А·год на 8 А й отримуємо 5,5. Тобто акумулятор з інвертором у змозі забезпечити роботу котла протягом 5,5 годин.

Зверніть увагу, що варіант АКБ + інвертор значно програє за потужністю генераторові, але останній для живлення квартири використовувати заборонено через вихлоп. Інвертори та генератори можна придбати в Дніпрі за вигідними цінами, відвідавши популярний торговий майданчик Алло.юа.

Варто також зазначити, що інвертор не вміє заряджати АКБ від мережі 220 В: для цього потрібен зарядний пристрій. Але це вже інше питання.

Exit mobile version