Керівниця Переяславської тепломережі розповіла про забезпечення котелень генераторами, борги та початок опалювального сезону

19 жовтня у Переяславській громаді розпочався опалювальний сезон. Підставою для цього була середньодобова температура нижче 8°C та рішення виконкому від 17 жовтня. Proslav вирішив поспілкуватися з керівницею КП КОР «Переяслав-Хмельницьктепломережа» Наталією Поліщук про забезпечення структури генераторами, початок опалювального сезону та труднощі підприємства.

Керівниця Переяславської тепломережі розповіла про забезпечення котелень генераторами, борги та початок опалювального сезону

Початок опалювального сезону у Переяславі

Від початку опалювального сезону середньодобова температура впродовж кількох днів була понад 8°C, тож тепломережа вимикала у ці дні котли, але не припиняла прокачування системи. Пояснила журналісту керівниця підприємства.

Станом на зараз котли підприємства працюють відповідно до температурного режиму.

«Для того, щоб запуститися треба не тільки розпалити котли. Споживачі мають спустити повітря із системи. Керуючі компанії мають провести ревізію обладнання», – пояснює пані Наталія.

Забезпечення тепломережі у Переяславі генераторами

«На початку попереднього опалювального сезону у нас був лише один генератор потужністю 5 кВт, який не закривав жодної з потреб наших котелень. З початком проблем з енергопостачанням Переяславська міська рада надала у користування два генератори потужністю 40 кВт та 80 кВт, які допомагали працювати двом котельням», – згадує початок минулого опалювального сезону Наталія Поліщук.

Вона зазначає, що станом на сьогодні всі котельні тепломережі забезпечені генераторами достатньої потужності.

«На кінець грудня минулого року ми закупили три генератори за кошти підприємства. Один генератор нам дали за програмою ПРООН – 292 кВт, який ми встановили на котельні на вулиці Волонтерській. Два генератори нам надали за програмою департаменту ЖКГ обласної адміністрації (80 кВт та 132 кВт). Крім того, ми ще додатково подали запит до ПРООН і вони надали ще три генератори», – пояснює керівниця.

Наталія Поліщук уточнює, що крім генераторів для роботи від альтернативних джерел електроенергії потрібно і паливо: «Наявність генераторів не означає, що ми будемо використовувати їх постійно чи за будь-якої можливої нагоди. Мова йде про використання альтернативних джерел електроенергії при довготривалих відключеннях світла і при низькій середньодобовій температурі. Маємо розуміти, що витрати на паливо є значними. Щоб заправити бак найбільшого генератора треба 1000 літрів дизельного пального. Згідно з рекомендаціями, для потреб підприємства треба сформувати запас у 49 тонн дизельного пального».

Станом на зараз всі генератори заправлені та налаштовані. На деяких котельнях ще відбувається монтаж кабелів, перемикачів та іншого енергетичного обладнання. Також пані Наталія пояснила, що 3 генератори будуть працювати в автоматичному режимі, а решта – запускатимуться вручну.

Проблема з боржниками

Керівниця КП КОР «Переяслав-Хмельницьктепломережа» звертає увагу на боржниках.

«На сьогодні у нас немає боржників серед бюджетних юридичних осіб. Є борг 400 тисяч гривень від інших юридичних осіб та 8,3 млн грн боргів за надані послуги для населення», – розповіла Наталія Поліщук.

Вона говорить про те, що уряд не дає ніяких дозволів на несплату комунальних послуг громадянам. Варто зазначити, що громадяни можуть не користуватися газом, водою чи електроенергією і відповідно не сплачувати за них, якщо вони не проживають у помешканні. Проте послуги ЖКГ та теплопостачання надаються постійно та не можуть бути відключеними за несплату.

«Наразі наше підприємство опалює 100 будинків, з яких 11 у Циблях та 89 у Переяславі. Найбільшим боржником є ОСББ «Весна» – 340 тисяч гривень. Згідно з законом, ми можемо судитися з боржниками за уже надані послуги теплопостачання», – розповідає пані Наталія.

Керівниця підприємства наголошує, що самому підприємству треба сплачувати за газ, електроенергію, формувати запас палива та ремонтувати систему теплопостачання. Тому, своєчасна сплата за надані послуги є дуже важливою для подальшого функціонування тепломережі.

Нагадаємо, пів року тому Proslav спілкувався з Наталією Поліщук. Про що тоді була розмова – читайте за посиланням.

Exit mobile version