Книжковий антидот: добірка романів, які допоможуть підліткам зрозуміти та подолати булінг

На превеликий жаль, випадки насильства між учнями завжди були присутні у школах, а зараз вони стають все більш помітними. Сучасні підлітки добре знайомі з явищем булінгу завдяки серіалам, книгам і розмовам у школах. Однак, згідно з соціологічними дослідженнями, фактично половина дітей, які стикаються з цькуванням від однолітків, мовчать про це і не діляться своїми переживаннями з іншими.

Книжковий антидот: добірка романів, які допоможуть підліткам зрозуміти та подолати булінг

У видавництві Vivat підготували добірку художніх історій, які допоможуть глибше розібратися у цій проблемі, повідомляє «Освіторія».

Незримий

(Елой Морено)

«Незримий», роман іспанського письменника Елоя Морено, розповідає відверту історію підлітка, який стає жертвою булінгу. Ця книжка була перекладена на 20 мов і вже включена до обов’язкового читання в багатьох освітніх закладах Іспанії.

У романі головний герой, навіть не маючи власного імені, обирає залишатися непомітним та невидимим. Він потаємно сподівається, що хтось зверне на нього увагу, подивиться йому в очі і прийде на допомогу, але замість цього його ображають. Спочатку це може здатися беззначним, але ситуація погіршується з кожним днем.

Ця книжка розповідає про те, що підліткова жорстокість не залишається в межах школи, а переслідує жертв протягом усього життя. Вона також розкриває історію тих, хто мовчки спостерігає, як інших ображають, і залишається байдужим. Це розповідь про тих, хто не наважується запитувати і тих, хто вибирає не помічати синців й подряпин, можливо, тому що не знає, як на це реагувати.

Сіль для моря або Білий Кит

(Анастасія Нікуліна)

Роман Анастасії Нікуліної розповідає про 14-річну дівчину, яка має складнощі у встановленні зв’язків з людьми, що оточують її. Вона конфліктує з батьками, новими однокласниками, і на неї здійснюють моральне та фізичне насильство. Ліза відчуває велику самотність, вона заплуталася в житті, але знаходить нового друга. Інтернет-співрозмовник під псевдонімом «Білий Кит» розуміє її та підтримує. Але чи він є тим, за кого себе видає?

У цьому романі проступає калейдоскоп підліткових проблем – нерозуміння з боку дорослих, їх емоційна незрілість, булінг, розлади харчування, небезпечні онлайн-знайомства, смертельні ігри. Часом це дуже болючий текст, роман-буря, як описує його сама авторка. Але це також історія справжньої дружби та підтримки, що нагадує нам – незалежно від того, як до нас ставляться і які ми є, важливо бути самими собою.

Теми, які піднімаються у романі «Сіль для моря або Білий Кит», варто обговорювати з дітьми, щоб вказати їм, де знаходити вихід зі складних ситуацій.

Усе, чого ми бажали

(Емілі Ґіффін)

Цей роман розповідає про підліткові помилки і їхні наслідки, класову нерівність та расову дискримінацію, які іноді залишаються непоміченими суспільством. Крім того, ця книга про підтримку з боку батьків і їхні спроби захистити дітей, навіть якщо вони припускаються помилок.

У невеликому містечку Нешвіл стався великий скандал, у якому опинилися дочка місцевого тесляра Лайла і син заможних благодійників Фінч. Це сталося через одну компрометуючу фотографію, яка поширилася набагато швидше, ніж новини про пожежу, і назавжди змінила життя обох родин. Майбутнє дітей та репутація їхніх батьків опинилися під загрозою. В умовах широкого громадського обурення головні герої мають зрозуміти, що є для них по-справжньому важливим, і зробити свідомий вибір. Від них залежить, в якому напрямку надалі розвиватиметься ситуація.

Риба на дереві

(Лінда Муллалі Гант)

Ешлі Нікерсон добре знає, як страшно, коли над тобою сміються, навіть коли ти не жартуєш, і як це – коли звичайні домашні завдання стають великим випробуванням. З першого погляду вона здається звичайною дівчинкою – розумною, творчою, з багатою уявою та талантом до малювання. Але в Ешлі є особливість – дислексія, яка заважає їй читати і писати. Це сильно впливає на її самопочуття і ставлення однолітків та вчителів до неї. Щоб щодня йти до школи, потрібна велика сміливість.

Коли в школу приходить новий вчитель, Ешлі вирішує випробувати свої можливості і здолати свою хворобу. З часом вона розуміє, що думати по-іншому, ніж інші, це особливий дар, і такі люди здатні змінити світ. Це оптимістична історія про людину, яка приймає себе такою, якою є, навіть якщо вона відрізняється від інших. Проте, на шляху до цього оптимістичного завершення Ешлі зазнала багато випробувань. Розповідь про те, як вона протистояла обставинам, на які не мала впливу, може стати допомогою для інших дітей, які знаходяться в подібній ситуації.

Диво

(Р. Дж. Паласіо)

Це історія хлопчика, який переніс 27 операцій на обличчі. Його рідкісна хвороба спричинила мутації і змінила його зовнішній вигляд. Незважаючи на це, всередині він був звичайним хлопчиком, який любив те ж саме, що й інші діти його віку – «Зоряні війни», комп’ютерні ігри і морозиво. Оточуючі дивувалися та боялися його, навіть відверталися. Учні в школі теж мали проблеми у спілкуванні з Огестом.

Книга демонструє, як почуття гумору, відкритість та дружба можуть створити справжнє диво. Роман ретельно пропрацьований і має глибокий вплив. Це не просто казка про гидке каченя, яке перетворюється на лебедя, – історія дає дітям можливість зрозуміти, що зовнішність не має вирішального значення і допомагає їм відчути себе особливими.

Джейн, лисиця і я

(Ізабель Арсено)

Графічний роман «Джейн, лисиця і я» втілює п’єсу відомої канадської драматургині Фанні Брітт у чудовому малюнку талановитої художниці Ізабель Арсено. Ця зворушлива історія розповідає про дівчинку Елен, яка почувається дуже самотньою. У романі майстерно передано її почуття, адже героїня зображена в чорно-білих тонах, і лише коли Елен захоплюється читанням улюбленої книги про Джейн Ейр, все навколо оживає кольорами. Практично, Елен втікає в уявний світ, щоб врятуватися від реальності. Вона низько ставиться до себе, відчуває себе товстою, її ігнорують і ображають однолітки. Елен не розповідає про свої почуття нікому з близьких, оскільки не хоче отримувати співчуття, а її мама не помічає її страждань. Лише у літньому таборі її світ засяє трохи яскравіше, коли Елен зустрічає лисицю, а пізніше знаходить людину, яка приймає її такою, якою вона є, без попередніх упереджень.

Нагадаємо, Proslav зібрав для вас добірку найцікавіших кінопрем’єр травня.

Exit mobile version