Команда волонтерів «Нескорені» відзначила річницю роботи: на передовій з’їли 50 тисяч літрів їхнього переяславського борщу

З нагоди річниці створення команди «Нескорені» у Переяславі відбувся урочистий захід, на якому підбили підсумки першого року роботи, повідомляє Proslav.

Команда волонтерів «Нескорені» відзначила річницю роботи: на передовій з'їли 50 тисяч літрів їхнього переяславського борщу
Команда волонтерів «Нескорені» відзначила річницю роботи: на передовій з’їли 50 тисяч літрів їхнього переяславського борщу

У березні 2023 року переяславська волонтерка Ольга Дрига ініціювала виробництво борщу швидкого приготування для захисників. Небайдужі жителі Переяславщини підтримали її ідею й почали передавати овочі, а кілька добровольців у домашніх умовах подрібнювали й сушили їх в електросушарках.

Відправивши на фронт першу партію наборів сухої овочевої суміші, отримали позитивні відгуки й подяку бійців. Навіть у екстремальних умовах фронту хлопці могли нашвидкуруч проварити в окропі вміст невеличкого пакетика, й отримати аж 7 літрів смачного наваристого борщу!

За рік невеликий гурт розрісся до масштабів волонтерського руху. «Нескорені» стали надійним тилом для військових на фронті й продовжують щодня працювати заради них. Усіх залучених до благочинної діяльності очільниця команди Ольга Дрига зібрала в одному залі, аби висловити подяку й вмотивувати на подальшу працю.

– Бути волонтером – це важлива і відповідальна місія. Хто хоч спробував бути волонтером, вже не може вийти з цієї тягучки, бо це перетворюється в спосіб життя. І ви найкраще це знаєте, – звернулася пані Ольга до своїх соратників. – Десять років ми перебуваємо у війні, третій рік повномасштабного вторгнення і саме волонтери взяли на свої плечі важливу місію підтримки захисників.

Серед гостей заходу була заступниця міського голови Оксана Степаненко:

– Слово «волонтер» з французької означає «доброволець». Ви – такі ж добровольці як хлопці на передовій. Я щиро вітаю вас, що ви знайшли одне одного, з тим, що маєте силу допомагати іншим. Я знаю, що діти вивчатимуть на уроках слово «волонтер», починаючи з презентації вашої команди. Дякую, що творите історію і нашу перемогу, – сказала Оксана Серафимівна.

На перший погляд, звичайні люди непомітною, але нелегкою й дуже потрібною щоденною працею наближають перемогу над російськими окупантами. Проте вагомі результати їхньої командної роботи справді вражають!

Ольга Дрига згадала, що 20 березня вона вперше розфасувала ягідно-горіхові суміші у себе вдома. І ось за цей рік «Нескорені» відправили близько 30 тисяч наборів.

Команда волонтерів «Нескорені» відзначила річницю роботи: на передовій з'їли 50 тисяч літрів їхнього переяславського борщу

26 березня приготували перші 27 наборів сухого борщу «Смачного Переяславського». Позначку першої тисячі перетнули вже через три місяці роботи.

– Фасували суміші для борщу мої діти, Софія і Валентин, на нашій кухні. Але збирали й сушили овочі великою потужною командою. Вже 6 липня зібралися на перше командне фасування. Я так переживала, що навіть взяла один борщ на пробу! А він класний, він надзвичайний, бо ще більше любові й позитиву ми вклали в нього, працюючи разом!

Відтоді провели 29 командних фасувань, зазначила пані Ольга. При чому готували вже не тільки борщ – меню «Нескорених» постійно збагачувалося новими корисними стравами.

– З часом з’явилися супи й каші, бо хлопці просили: «Нам аби швидко готувати, бо «Мівіна» замучила, в нас болять шлунки». Разом ми почали обговорювати ідеї, ми дослухалися до кожного і ось наразі вже маємо в асортименті 14 страв.

За рік, каже Ольга Дрига, команда передала 7 017 наборів сухого борщу, а це близько 50 тисяч літрів готової страви, якими можна нагодувати більше 120 тисяч воїнів.

А ще волонтери приготували більше 16 тисяч наборів кускусу з овочами – ця каша була першою в їхньому меню. Дуже полюбилася захисникам вівсянка з фруктами, на їхні запити приготували більше 20 тисяч наборів цієї каші. Серед новинок кукурудзяна і гречана каші, але й їх вже наготували вдосталь – близько 2 тисяч і 600 порцій відповідно. Окремо деякі учасники команди виготовляють енергетичні батончики, шкварки, гарбузові цукати.

Команда волонтерів «Нескорені» відзначила річницю роботи: на передовій з'їли 50 тисяч літрів їхнього переяславського борщу

Усім координаторка волонтерського штабу вручила подяки, а передусім людям, які першими долучилися до її ініціативи і працюють донині. Серед них Михайло Римар і особовий склад ДСНС, Наталія Римар, Наталія Глазунова, Вікторія Безхлібна, Андрій і Вікторія Радзієвські, Микола Пилипенко, Валентина Затєєва, Світлана Аландарєва, Віра Фесенко, Тетяна Самань, Людмила Дяченко.

– Ми працюємо не за славу, ми працюємо заради перемоги, заради воїнів, – сказав зі сльозами на очах Микола Пилипенко.

Ще багато імен звучало цього вечора, багато слів подяки. Зроблено немало, але «Нескорені» зупинятися не збираються і налаштовані працювати до перемоги. Вони розуміють, що ні на хвилину не мають права забувати про тих, хто потребує їхньої підтримки.

У подарунок за невтомну працю для волонтерів прозвучали пісні у виконанні місцевих артистів – Юлії Шинкар, Оксани Ковальчук, Ангеліни Торчило, Наталії Алєксандрової, тріо «Дівчата» та інструментальна музика від саксофоніста Олександра Паращака.

Нагадаємо, у Переяславі відзначили Всесвітній день поезії: місцеві автори читали свої вірші.

Exit mobile version