Кремація тіла в Україні: скільки людей «за», які переваги та де це можна зробити

З року в рік в Україні та зокрема на Переяславщині все гостріше постає проблема браку місць для поховання померлих. Навесні староста Вовчкова Тетяна Постолюк на сесії Переяславської міської ради наголосила на проблемі переповнення місцевого цвинтаря, куди жителі столиці незрідка «підхоронюють» своїх родичів. За спостереженнями Мінрегіону громади в Україні потребують облаштування щонайменше 500 нових цвинтарів. Чи є альтернатива традиційним похованням і хто цим займається?

На допомогу українцям може прийти активне використання альтернативних способів поховання померлих.Із-поміж них в Україні наразі можлива лише кремаціяіз подальшим розміщенням праху в колумбарній ніші, захороненням у могилі або ж розвіюванням. Експерти ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» стверджують, що 53,5% опитаних українців позитивно ставляться до кремації тіл померлих.

Ставлення до кремації різниться залежно від регіону, рівня освіти і доходів. Кремація тіла померлого в м. Київ підтримується 80,6% респондентів, в центральних регіонах за цю ідею 62,9%, у інших регіонах цей показник не перетинає позначки у 50% опитаних. Кремацію підтримують люди з вищою освітою, а ця ідея не суперечить переконанням людей.

Серед переваг кремації:

Вибір місця поховання. Родичі можуть вибрати різні способи зберігання праху покійного. Це може бути кладовище з урнами, морський похід для розкидання праху в океані, або зберігання праху у спецємності в домашніх умовах. Також у місцях, де недостатньо місця для нових поховань, кремація може бути більш економним варіантом, адже вам не потрібно виділяти великі ділянки землі для кладовищ.

Фінансова ефективність. У порівнянні з традиційним похованням, вартість кремації зазвичай є меншою. Вам не потрібно купувати місце поховання, готувати та доглядати могилу, ставити коштовний надгробок.

Таймінг прощання. Також після кремації, родичі можуть вирішити, коли та як провести церемонію прощання, обрати зручний для себе день та час.

Ековплив. Разом з тим, у деяких випадках кремація може мати значно менший ековплив, не вимагає використання хімічних речовин для бальзамування тіла та може нести менше навантаження на ґрунт та водні ресурси.

З усього видається, що перепоною у питання кремації, радше, є недоступність цієї послуги. Наразі на найкращих умовах її можна замовити на сайті «Київгорритуал» – www.gor-ritual.com.ua/ru/kremacziya-tela

Щодо інших інноваційних способів поховання померлих (як-от ресомація, промесія, компостування) чи захоронення праху померлої людини у спеціально відведеному місці на території лісу, парку чи іншої зеленої зони без установлення намогильних споруд та з використанням матеріалів, які швидко розкладаються то поки що українці є дещо скептичними і здебільшого висловлюють негативне ставлення до цього.

Важливо зауважити, що кожна людина та культура мають свої уявлення про похоронні обряди та ритуали. Вибір між похованням і кремацією є особистим рішенням, яке потребує врахування власних переконань, релігійних установок та культурних традицій.

Констатуємо, що зважаючи на брак місць для поховання померлих в Україні нині надважливо створити сприятливі умови для того аби більше людей була обізнана про можливості кремації чи біоховань в Україні. Пам’ятайте, що кремація це екологічно, доступно, швидко й економить природний ресурс.

Exit mobile version