Курс долара до гривні в Києві: що впливає та хто визначає

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, курс долара до національної валюти неухильно прямував вгору. Водночас завдяки діям НБУ й допомозі міжнародних партнерів відношення гривні до «зеленого» вдалося стабілізувати. З 2022 року були незначні коливання, однак за один долар США ще не пропонувалось більше, ніж 40 гривень.

Тож, розглянемо, що визначає курс долара на сьогодні Київ, що на нього впливає та як українці можуть придбати іноземну валюту.

Що впливає на курс долара в Україні

На курс валют в Україні впливає велика кількість факторів. Виділимо два надважливих:

За даними експертів, основним фактором, який впливає на курс валют в Україні – це надходження міжнародної фінансової допомоги. Таким чином відношення гривні до долара вдається стабілізувати.

Іншим чинником, який негативно вливає на курс валют всередині країни, є відтік коштів на рахунки платіжних карт українських мігрантів.

Хто визначає курс валют

В Україні, як і в будь-якій іншій країні, курс валют визначає ринок. Тобто, відповідність до попиту та пропозиції. Є ті, хто, наприклад, купує іноземну валюту, а є ті, хто її продає. Їх умовно можна поділити на дві категорії: експортери та імпортери.

Перші продають товар за межами України й таким чином насичують ринок валютою. Розплачуватися всередині країни доларами вони не можуть, відтак мають продавати накопичення й купувати гривні.

Імпортери ж навпаки – закуповують товар за кордоном, продають в Україні й отримують за це гривні. Однак для того, щоб здійснити закупівлю їм потрібна іноземна валюта.

Крім імпортерів, Національний банк України також займається закупівлею валюти. Завдяки такому процесу вдається утримувати курс на стабільному рівні. Водночас НБУ й продає валюту всередині країни.

Таким чином й відбуваються зміни у валютному курсі.

Де українці можуть придбати долари

Громадяни України можуть придбати іноземну валюту у будь-якій банківській установі, за наявності необхідної кількості готівки.

Для того, щоб дізнатися, за яким курсом відбувається купівля/продаж того ж долара США достатньо подивитися на інтерактивне табло. Однак таку інформацію дозволено оприлюднювати тільки відділенням банків. Інші ж заклади мають відповідний інформаційний лист, який відповідає курсу НБУ.

Курс долара до гривні в Києві

Станом на 2 квітня 2024 року Долар США в Києві встановлено на рівні:

Станом на 2 квітня 2024 року Євро в Києві встановлено на рівні:

Exit mobile version