Київщина в лідерах кількості чоловіків-призовників, що втекли за кордон під час війни: названо кількість

Кордон України під час дії воєнного стану перетнули 7607 чоловіків призовного віку із Київської області та міста Києва. 686 чоловіків, із тих, що виїхали, – в Україну не повернулися. Про це повідомляє Proslav посилаючись на «Главком», який довідався про це з проміжного звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги.

Київщина в лідерах кількості чоловіків-призовників, що втекли за кордон під час війни: названо кількість

Повідомляється, що зробити це вони змогли завдяки системі «Шлях», яка дозволяє виїхати з країни з волонтерською або гуманітарною метою. Єдина й обов’язкова умова виїзду – повернутися.

Загалом же у період з 24 лютого по 31 грудня 2022-го в систему «Шлях» внесли відомості щодо 96 442 чоловіків призовного віку. Із них назад не повернулись 9 373 чоловіки, що становить 11,1% від загальної кількості виїздів. Лідерами за кількістю військовозобов’язаних «утікачів» є Волинська, Львівська, Тернопільська, Київська та Рівненська області.

Поза тим, 3 178 військовозобов’язаних при перетині державного кордону не були випущені прикордонниками у зв’язку із не підтвердженням мети виїзду.

Що чекає чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону?

Їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу від 3400 до 5100 гривень. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 гривень.

У перші місяці повномасштабної війни на розгляді парламенту перебував законопроект №7265, яким, зокрема, пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс новою статтею, що встановлює відповідальність за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану. Він передбачав, що особи, які підлягають мобілізації, зобов’язані повернутись з-за кордону в 15-денний термін. За невиконання цієї вимоги передбачалося позбавлення волі від п’яти до десяти років. Проте на початку квітня законопроект було знято з розгляду Верховною Радою. Зрештою, закон не має зворотної дії у часі.

Отже до кримінальної відповідальності можуть притягнути лише тих чоловіків, котрі отримали повістку і втекли за кордон. Їм загрожує від трьох до п’яти років ув’язнення.

Нагадаємо, раніше стало відомо про те, що Мінкульт посилить контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків – цьому передував скандал з українським коміком Щегелем.

Exit mobile version