Легалізація партнерств для одностатевих пар: українці за чи проти

1 червня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо порушення прав одностатевих відносин в Україні. Судовий орган зобов’язав нашу державу виплатити компенсацію українській ЛГБТ-парі, що хотіла офіційно зареєструвати шлюб в нашій країні.

Варто відмітити, що тема легалізації партнерств для одностатевих пар вже досить давно активно обговорюється українцями.

Легалізація партнерств для одностатевих пар: українці за чи проти
Фото: Суспільне

Влітку 2022 року Зеленський уже відповідав на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів

Ще у серпні 2022 року Proslav розповідав про те, що президент України Володимир Зеленський дав відповідь на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів, яку підтримали понад 28 тисяч громадян.

«У сучасному світі рівень демократичності суспільства вимірюється у тому числі через політику держави, спрямовану на забезпечення рівних прав для усіх громадян. Кожен громадянин є невіддільною частиною громадянського суспільства, на нього поширюються усі права і свободи, закріплені в Конституції України. Усі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах», – написав тоді Зеленський.

Водночас глава держави додав, що, згідно з 51 статтею основного закону, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Також президент зазначив, що в умовах воєнного стану Конституція України не може бути змінена.

За словами Зеленського, уряд, який відповідальний за заходи щодо забезпечення прав і свобод людини, раніше напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства. Саме тому президент вирішив звернутися до прем’єра з проханням розглянути порушене в електронній петиції питання та проінформувати про відповідні результати.

«Їхня свобода на часі»: у Раду подали законопроєкт про партнерства, щоб військові ЛГБТ мали змогу оформляти стосунки

Згодом, у березні 2023 року народна депутатка Інна Совсун подала на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Вона пояснила, що реєстровані партнерства – це новий інститут для тих, хто не може чи не хоче брати шлюб. Ним можуть скористатися військові та цивільні, одностатеві та різностатеві пари.

За її словами, цей законопроєкт допоможе парам визначити взаємні права та обов’язки, питання володіння майном, спадку, соціального захисту, прав у разі смерті, зникнення партнера чи партнерки.

Легалізація партнерств для одностатевих пар: українці за чи проти

«Тисячі історій. Тисячі голосів. Тисячі доль. Їхня любов на часі. Їхня свобода на часі. Їхня гідність на часі. Їхня видимість, спокій та захист на часі», – пише пані Інна.

Наприкінці березня на сайті президента з’явилася нова петиція

28 березня 2023 року на офіційному сайті Президента України з’явилася петиція «За реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар, на підтримку законопроєкту №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”».

«Велика частина громадян і громадянок України досі позбавлена права на офіційне оформлення своїх стосунків з коханими. Ця проблема існує в Україні з моменту Незалежності, але після повномасштабного вторгнення pociї 24 лютого 2022 року вона лише загострилася, адже українці та українки щодня перебувають у небезпеці, як цивільні, так і військові. Пари, які не хочуть або не можуть оформити шлюб, не мають змоги отримати такі ж права, що й одружені. Зокрема це стосується одностатевих пар, серед яких – пари ЛГБТ+ військових», – пише автор петиції Петро Жеруха.

Він наголошує, що дехто з ЛГБТ+ військових не дожив до моменту, коли зможе оформити свої стосунки, як, наприклад, 21-річний Роман Ткаченко, що загинув під час битви на Харківщині: «А його коханий в очах української держави досі для нього – ніхто».

Жеруха обурений тим, що одностатеві партнери не можуть ухвалити рішення щодо лікування свого партнера чи партнерки, якщо він чи вона були поранені та не можуть ухвалити такі рішення самостійно, або в гіршому випадку, якщо він чи вона загинули, не можуть розпоряджатися його / її тілом, отримати спадок за пільговими умовами чи отримати соціальний захист з боку держави, як це передбачено для сімей військових чи постраждалих від війни.

«Україна має легалізувати цивільні партнерства для одностатевих та різностатевих пар. Захистити тих, хто захищає її», – йдеться в петиції.

Відповідь президента

Відмітимо, що Президент України Володимир Зеленський наприкінці травня відреагував на дану петицію. Він наголосив, що Міністерство юстиції уже над цим працює.

Зеленський зазначив, що Україна рухається у бік європейських стандартів, в основі яких покладена повага до прав та особистих свобод громадян.

«Розглядаючи влітку минулого року петицію щодо одностатевих шлюбів, я акцентував увагу на тому, що за Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51). В умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція України не може бути змінена (стаття 157 Конституції України). Тож я звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства», – написав президент.

Очільник держави додав, що наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства. Також президент звернувся до Верховної ради з пропозицією розглянути законопроєкти про легалізацію партнерств для одностатевих пар.

Петиція «Проти реєстрації одностатевих шлюбів» також набрала необхідну кількість підписів

Водночас, 13 березня 2023 Ірина Мишкевич створила електронну петицію «Проти реєстрації одностатевих шлюбів».

«Закликаємо Президента України накласти вето на законопроєкт про цивільні партнерства, який дозволить реєструвати одностатеві шлюби», – пише вона.

Станом на 2 червня, петиція зібрала 25944 голосів з 25000 необхідних. Нині вона має статус «Очікує на розгляд».

ПЦУ теж виступила проти реєстрації одностатевого партнерства

Також наприкінці березня 2023 року священнослужителі Православної Церкви України виступили проти створення інституту «реєстрованого партнерства».

ПЦУ теж виступила проти реєстрації одностатевого партнерства
ПЦУ теж виступила проти реєстрації одностатевого партнерства

Священний Синод оприлюднив відповідну заяву, адже це «суперечить природному Богом встановленому закону, порушує норми Конституції України щодо визначення шлюбу як союзу одного чоловіка і однієї жінки».

Священнослужителі переконані, що відповідний законопроєкт «несе загрозу для суспільної моралі», зокрема для «фізичного та морального здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, що створена на підставі шлюбу чоловіка і жінки».

Також у ПЦУ вважають, що ухвалення законопроєкту в результаті може погіршити демографічну ситуацію в Україні.

«Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію надіслати відповідні листи до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету міністрів України», – додали у ПЦУ.

Скільки дітей постраждали внаслідок війни і скількох військовослужбовців рф уже засудили за їхні злочини – читайте в публікації Proslav.

Exit mobile version