Мінкульт посилить контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків – цьому передував скандал з українським коміком Щегелем

У Міністерстві культури та інформаційної політики пообіцяли посилити контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків за кордон після скандалу зі стендап-коміком Андрієм Щегелем, який втік з України під час війни.

Про це повідомляє ProSlav, посилаючись на заяву відомства.

Мінкульт посилить контроль за виїздом військовозобовʼязаних чоловіків – цьому передував скандал з українським коміком Щегелем

Що передувало

Відомий український комік та учасник подкасту Srakadupa Андрій Щегель виїхав із України за тимчасовим дозволом від Мінкульту, але вирішив залишитися за кордоном. Про це він зізнався в інтерв’ю Роману Скрипіну.

Андрій Щегель | 16+

Артист розповів, що отримав три повістки з військкоматів – дві з Рахова й одну з міста Надвірна Івано-Франківської області. Він проігнорував виклики у військкомат та поїхав до Туреччини. Далі планує на два місяці відправитися в Албанію, звідти – в тур Європою та виступити на Балі.

Комік назвав себе «вільною людиною», яка більше не хоче перебувати в Україні. Тому він звернувся до Міністерства культури, подав заявку та виїхав із країни під приводом виступу за кордоном.

«Зрозумів, що мені некомфортно, і що я більше не можу, і знайшов для себе спосіб з’ї**тися і пожити в комфортній психологічній обстановці», – каже гуморист.

Щегель запевняє, що його не мучать докори совісті, оскільки він є егоїстом і вміє розставляти пріоритети, а крім того, нічим не дорожить в Україні та не ризикує репутацією, оскільки ще не встиг її заробити.

«Я виходжу з того, що це вибір хлопців – гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію у своїй історії та, мабуть, у світі зараз», – заявив стендапер.

На запитання про те, чи вважає він правильним тікати з країни під час війни, артист відповів: «Звичайно, це життя <…> Що таке країна? Фікція, створена культурним пресом». Відмітимо, що при цьому хлопець закінчив Львівський військовий ліцей і навчався у Національній академії МВС.

Багато хто був відверто приголомшений такими думками коміка, тож реакція не змусила довго на себе чекати.

Як на ситуацію відреагувала держава

У МКІП нагадали, що держава сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції. Однак через такі випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється.

«Зазначена особа, яка порушила надане їй право виїзду за кордон, перебувала в складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл. Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави», – наголошують у відомстві.

Так, з метою запобігання подібним ситуаціям, МКІП разом з правоохоронними органами буде ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку.

У Міністерстві підготували та подали на затвердження КМУ більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку.

Крім того, ситуацію зі Щегелем візьмуть під контроль правоохоронці.

«Насамкінець хочемо нагадати, що кожного дня ми робимо вибір – стояти на захисті своєї країни: на лінії вогню, на культурному чи інформаційному фронтах. Цей вибір коштує життя і цей вибір зберігає життя. Але він неодмінно призведе нас до перемоги!», – резюмують у Мінкульті.

Переяславська мистецька школа імені Павла Сениці дала перший весняний благодійний концерт. Атмосферний фоторепортаж – тут.

Exit mobile version