Мінус ще 430 рашистів, 6 танків та літак – оперативна аналітика та втрати ворога станом на 19 жовтня

Триває 238-й день героїчного протистояння українського народу в повномасштабній війні, розв’язаній рф. Українські захисники продовжують утримувати лінію фронту, а також контратакують окупантів, поступово звільняючи наші території або змушуючи ворога відходити на незручні позиції. 

Мінус ще 430 рашистів, 6 танків та літак – оперативна аналітика та втрати ворога станом на 19 жовтня

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, два склади боєприпасів та інші військові цілі ворога.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.10 орієнтовно становлять:

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Краматорському напрямках.

Також зазначається, що Євгеній Пригожин та пов’язані з ним соціальні мережі в рф усе частіше заявляють про неефективність традиційних російських військових інститутів та соціальні проблеми, що може побічно підірвати владу Кремля.

Крім того, експерти вважають, що влада Москви оголосила про завершення часткової мобілізації в місті 17 жовтня у спробі знизити критику москвичів через повідомлення про незаконну мобілізацію в місті.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

У вересні у відповідь перші удари дронів-камікадзе Україна понизила рівень дипломатичних відносин з Іраном: позбавила його посла акредитації та скоротила кількість дипломатичного персоналу іранського посольства в Києві.

У МЗС заявили, що надання Іраном зброї росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України. 

За останній тиждень рф завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках в низці українських міст.

МЗС закликало Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї росії, інакше країна та її керівництво нестимуть найсуворішу відповідальність, «зокрема в межах міжнародних судових процесів щодо злочинів росії проти України».

Зараз Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а й робить це мовчки. 17 жовтня представники МКЧХ не прибули на межу з тимчасово окупованою територією в Запорізькій області, де на них чекала українська делегація.  

Україна очікує й вимагає від Червоного Хреста належної рішучості в отриманні доступу до українських полонених в Оленівці. Адже саме для таких завдань і було створено організацію.

Українська сторона має всі підстави очікувати рішучих проактивних дій МКЧХ з імплементації його гуманітарного мандата, а також чіткої публічної позиції та комунікації всіх його дій, спрямованих на подолання найгострішого гуманітарного виклику у Європі.

Також в Офісі Президента закликали до активних кроків інші міжнародні організації та гуманітарних акторів, правозахисний мандат яких “не має дозволяти їм стояти осторонь і пасивно спостерігати, як росія продовжує скоювати найжорстокіші злочини сучасності”.

Наша держава наполягає на тому, що плани окупаційного уряду евакуювати кримські музеї є черговим воєнним злочином росії, і ЮНЕСКО має зафіксувати ці спроби.

Як заявила міністр економіки України Юлія Свириденко, у питанні санкцій Європа діє послідовно, але все ще недостатньо рішуче. Тільки повна заборона російського експорту може зупинити війну проти України.

В уряді повідомили, що наразі в підземних сховищах накопичено 14 млрд 135 млн метрів кубічних газу. Також підготовлені потужності для імпорту з країн ЄС у разі потреби. Вугілля на складах удвічі більше, ніж минулого року на цей самий період.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

У Держдумі запропонували пом’якшити співробітникам поліції покарання за злочини. Депутати від КПРФ внесли законопроект про виключення статусу співробітника МВС з-поміж обтяжливих обставин злочину.

У разі ухвалення цього документа силовики матимуть набагато менше проблем у разі скоєння протиправних дій. Хоча й до цього часу кремлівський режим послідовно захищав своїх «орлів у погонах». 

Переживши рекордну за 70 років смертність на рік пандемії, росія продовжує прискорюватися у вільному падінні в демографічну прірву.

Згідно з Росстатом, за січень-серпень кількість народжених у рф скоротилася ще на 6%, до 872,4 тисяч дітей, а відносний рівень народжуваності — 9 дітей на 100 тисяч осіб населення — став мінімальним із 2000 року.

Очікується, що «дно» народжуваності, встановлене наприкінці 1990-х, після пострадянського економічного хаосу, буде пробито наступного року.

З іншого опитування Центру випливає, що кожен п’ятий у росії втратив заощадження після початку війни. При цьому 43% зізналися, що грошей на чорний день у них взагалі не залишилося. 39% відзначили, що зовнішньополітичні події не мали істотного впливу на їхні скарбнички, примножити капітал змогли тільки 5%.  

Експорт газу до країн далекого зарубіжжя за вказаний період упав на 41,4% або на 63 млрд кубометрів.

Також на 5,2% зменшився попит на газ компанії із газотранспортної системи на внутрішньому ринку рф. 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

«путінський режим, що загрожує ядерною зброєю, зробив росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», — йдеться у заяві.

Естонські депутати підтримали міжнародні розслідування щодо воєнних злочинів, скоєних на території України, і закликали судити винних у спеціальному міжнародному трибуналі.

Очікується, що резолюція буде обговорена й винесена на голосування в Європарламенті під час сесії 21-24 листопада.

Гроші допоможуть покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах.

Про це рішення повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, зазначивши, що допомога покращить спроможності для захисту від російської агресії.

«Ці особи допомагають російському режиму в підриві принципів державного суверенітету та несуть відповідальність за поширення неправдивих наративів, які служать приводом для невиправданої війни російського режиму», – йдеться в заяві МЗС Канади.

У НБУ впевнені, що вдасться погодити нову програму, яка стане важливим етапом у відносинах із Фондом та сигналом іншим партнерам для розширення міжнародної допомоги Україні.

«Ще цього року будуть передані броньовані евакуаційні машини, броньовані машини Dingo, мостоукладні танки, додаткові гаубиці Panzerhaubitze 2000, додаткові реактивні системи залпового вогню, антидронні системи. Ми підтримуватимемо в питанні розмінування».

Ламбрехт додала, що Україна найбільше потребує засобів протиповітряної оборони та артилерію. Вона запевнила, що Берлін не має «червоних ліній» у питанні постачання Україні озброєнь, проте буде готовий надавати лише таку зброю, яка узгоджена в колі союзників.

Exit mobile version