Міська рада звернулася до Предстоятеля ПЦУ Епіфанія щодо Вознесенського собору в Переяславі: текст звернення

На 35-тій сесії Переяславської міської ради за ініціативою міського голови Вячеслава Саулка депутати вирішили звернутися до Предстоятеля Православної церкви України, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України з приводу того, аби він підтримав прагнення керівництва громади щодо передачі культової споруди національного значення Вознесенського собору релігійній громаді Православної церкви України та звернувся до Президента та Уряду України з приводу доцільності перебування в культовій споруді музею-діорами «Битва за Дніпро в районі Переяслава та створення Букринського плацдарму восени 1943 року» та її можливого пересення в інше місце.

Міська рада звернулася до Предстоятеля ПЦУ Епіфанія щодо Вознесенського собору в Переяславі: текст звернення

ProSlav, посилаючись на повний текст звернення, вважає за потрібне переповісти основні тези, з якими вже найближчими днями ознайомиться Блаженніший.

«Нами прийнято рішення звернутися до Вас щодо надзвичайної ситуації, яка склалася довкола пам’ятки культурної спадщини національного значення – величної споруди Вознесенського кафедрального собору в Переяславі, одного з найвизначніших архітектурних ансамблів доби Гетьманщини, пам’ятки архітектури національного значення, збудованої на кошти Івана Мазепи у 1695 р., яка понад 300 років стоїть в нашому древньому місті» – пишуть у зверненні та, найперше, нагадують історію храму, який до 1847 року мав статус головної кафедри Переяславскої єпархії. У 1922 році при соборі була реєстрована перша автокефальна громада міста, тут ще була розміщена головна кафедра переяславського архієпископа УАПЦ.

На початку 30-х рр. ХХ ст. храм був закритий московсько-більшовицькою владою, а приміщення перетворено на зерносховище. Під час Другої світової війни комплекс собору зазнав пошкоджень і стояв «пусткою» до 1975 р., але сам собор і дзвіниця вистояли. З того часу собор для культових споруд не використовувався, а з 2007 року у дзвіниці при Вознесенському соборі почалися служби релігійної громади УПЦ КП (тепер ПЦУ – прим.авт.).

Уже півстоліття в храмі розташовується знайомий переяславцям музей-діорама, уся експозиція якого сформована у радянські часи, що накладає на неї певний пропагандистський відбиток, який, щонайменше на думку міського голови та депутатів, «спрямований на пропаганду і утвердження в свідомості відвідувачів музею радянського комуністичного наративу, головної тези московського «побєдобєсія» – «Червона армія – визволителька», що з квітня 2015 року грубо суперечить Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Наразі будівля Вознесенського собору (діорами) знаходиться на балансі НІЕЗ «Переяслав». За висновками позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 15 листопада 2021 року будівля знаходиться в критичній стадії руйнації, потребує проведення протиаварійних та реставраційних робіт. Поза тим, існує потенційна загроза безпеці відвідувачів та працівників Заповідника, які перебувають в будівлі даного Собору.

«Наприкiнцi 1990-х років при Вознесенському соборі була зареєстрована громада Української православної церкви Київського патріархату (нині Свято-Вознесенський собор ПЦУ). Однак, допоки в соборі розміщена експозицiя Музею, богослужіння громада проводить тільки у великі свята під стінами храму. Хочемо нагадати про притал Вашого Блаженства до Переяслава 2015 р. в день великого православного свята Вознесіння Господнього на урочисті Богослужіння, які Ви очолили.

Вважаємо, що історична справедливість має бути відновлена, а Вознесенський кафедральний собор, вся територiя памятки національного значення «Літописне місто Переяслав – столиця Переяславського князівства» в Переяславі, не мають бути пропагандистом ворожих проросійських наративів. Вони мають бути дієвою опорою Українського православ’я, місцезнаходженням головної кафедри Переяславського архієпископа Православної церкви України та повинні бути передані для відновлення богослужінь релігійній громаді ПЦУ» – завершується лист за підписом міського голови Вячеслава Саулка та секретаря ради Лідії Оверчук.

Сподіваємося, що Предстоятель підтримає прагнення керівництва громади щодо передачі культової споруди національного значення Вознесенського собору релігійній громаді Православної церкви України та підтримає звернення до Президента та Уряду України. ProSlav буде слідкувати за розвитком подій та розповідатиме вам про усі зрушення.

Exit mobile version