Мобілізація 2024: у Міноборони заявили, що неможливо одразу задовольнити потребу у 400-500 тис осіб

У Міністерстві оборони України зазначили, що неможливо одразу мобілізувати до війська 400-500 тисяч осіб, передає Proslav.

Мобілізація 2024: у Міноборони заявили, що неможливо одразу задовольнити потребу у 400-500 тис осіб
Мобілізація 2024: у Міноборони заявили, що неможливо одразу задовольнити потребу у 400-500 тис осіб

Відповідний коментар на фейсбук-сторінці відомства з’явився у зв’язку з виходом матеріалу на сторінках Financial Times. Відтак, у Міноборони зазначили, що під час рекрутингової кампанії, яку нещодавно розпочали, на 8 тисяч вакансій є 90 тисяч заявок.

Щодо мобілізації 400-500 тисяч осіб

«Щодо кількості мобілізованих. Відразу зазначимо, що з міркувань безпеки ми не можемо коментувати точної кількості необхідних для залучення людей до Сил оборони», – відповіли у міністерстві.

При цьому, додають, 400-500 тисяч є загальними оцінками, які коригуються, залежно від розвитку подій на театрі бойових дій, та які неможливо задовольнити одразу.

«Триває процес посилення збройних сил, зокрема, необхідний і для того, щоб мати можливість звільнити з війська тих, хто боронить державу з перших днів повномасштабного вторгнення. Визначення кінцевого терміну служби є вкрай важливим. Зараз Верховна Рада розглядає законопроєкт, яким запропоновано встановити такий термін на рівні 36 місяців», – повідомили у Міноборони.

Про підготовку новоприбулих

Водночас, за словами урядовців, зміни до механізму мобілізації стосуватимуться й підготовки військовослужбовців. Під час воєнного стану така підготовка становитиме до 3 місяців, що включає базову загальновійськову підготовку та підготовку за фахом.

В оборонному відомстві зазначили, що їхнє завдання зробити так, щоб кожен військовозобов’язаний мав чітке уявлення про те як:

«Саме нерозуміння цих деталей, яке, на жаль, існує, є тим бар’єром, який змушує частину людей уникати мобілізації в Сили оборони», – пояснюють урядовці.

Про мобілізаційний потенціал

Також у міністерстві зазначили, що зміни до закону про мобілізацію дадуть можливість зрозуміти мобілізаційний потенціал в державі.

«Історія доводить, що повномасштабній агресії неможливо протистояти виключно силами професіоналів. Коли на Україну напала держава із втричі більшим населенням та суттєвою перевагою у чисельності війська й спроможності ВПК, мобілізація громадян, придатних до військової служби – єдиний механізм, що дозволяє стримати ворога та врятувати країну, міста, людей», – наголосили у МО.

Нагадаємо, нещодавно у ЗСУ підрахували, скільки чоловіків готові вирушити на фронт. Детальніше – за посиланням.

Тим часом народний депутат України Олексій Гончаренко повідомив, що у Кабміні планують прив’язати бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати.

Exit mobile version