МОН презентувало модель цьогорічного вступу до ВНЗ – Шкарлет

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що його відомство спільно з Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО презентували модель цьогорічного вступу до ВНЗ. Передає ProSlav з посиланням на телеграм-канал очільника Міносвіти.

«Як і в минулому році, пропонуємо як альтернативу ЗНО провести вступне випробування у форматі удосконаленого НМТ», – пише Шкарлет.

Він зазначає, що велику увагу приділяють безпеці абітурієнтів, тому тест писатимуть в один день. А сам НМТ міститиме завдання з трьох предметів.

«Два обов’язкові предмети: українська мова і математика. На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія», – пояснює міністр.

Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник зможе розподілити на свій розсуд.

Також Шкарлет додав, що пропонується проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. Основна буде відбуватись у червні, додаткова – у червні-липні. Під час додаткової сесії зможуть скласти тест ті випускники, які з поважних причин не змогли скласти тестування під час основної.

«Важливо, що випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу. Ми докладемо максимум зусиль, аби таких країн було якнайбільше і кожен наш випускник мав змогу вступити до наших університетів», – додає очільник Міносвіти.

Освітянин зауважує, що під час прийняття рішення щодо формату вступних іспитів спирались на побажання і позицію випускників, їхніх батьків, інтереси закладів вищої освіти, роботодавців та держави загалом.

«Дякую всім, хто долучився до процесу формування моделі вступу 2023, за конструктивну співпрацю», – підсумував Шкарлет.

Тим часом батьки школярів у Переяславі прийшли до міської ради: поскаржилися на онлайн-навчання та відсутність укриттів (відео).

Exit mobile version