«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)

Чергова сесія Переяславської міськради у четвер, 16 листопада, відбулася за участі активістів, які напередодні організували мітинг і під час зустрічі з міським головою вимагали надати звіт про виділені з бюджету громади кошти на потреби Збройних Сил, передає Proslav. Обережно, відео містить нецензурну лексику.

«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)

Активісти обурені діяльністю мера та депутатів

Оскільки міський голова Вячеслав Саулко не був присутній на сесії, свої запитання громадяни адресували депутатам. Першою виступила одна з ініціаторів акції протесту переяславка Галина Дудар:

– У мене в сім’ї четверо військових: двоє наразі вигрібають наслідки війни від нашої бездіяльності, двоє служать. От чому в мене така позиція стосовно допомоги ЗСУ. Які у нас питання? Незважаючи на заклик президента, у Переяславі продовжуються капітальні ремонти, будівництва, і за це все ви голосуєте, ви підтримуєте його замість того, щоб надавати допомогу. Вчора ми зверталися з вимогою надати нам конкретну інформацію, куди направили кошти, щоб ми перевірили – отримували ті військові допомогу чи не отримували. Нуль відповіді. Влаштували тут «варфоломіївську ніч» у сесійній залі, зробили посміховисько.

«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)
переяславка Галина Дудар

Яка підтримка надається родинам військовослужбовців, які служать? Кому надавали допомогу? Чому міський голова під час військової агресії не відмовився від свої премії? Ми подавали запит, щоб надав інформацію, скільки премії отримує. В кого не служать рідні, ви не розумієте, що там робиться. На ремонт доріг та премії чиновників витрачаються десятки мільйонів, а на допомогу військовим, на лікування, на реабілітацію? І ви сидите мовчки, підтримуєте. Нащо ви підтримуєте ці рішення заднім числом?

Скільки у нашій громаді служать захисників? Ми не питаємо прізвища, нам треба дізнатися у військових, чи вони отримали цю допомогу. «Ми опікуємося 137-им батальйоном», нам кажуть. А хлопці, виявляється, нічого не знають, що їм перегнали. Ми наполягаємо на звітуванні про виділення коштів на ЗСУ із зазначенням, коли хто отримав. Вчора ми зібрали більше 50 підписів за те, щоб міський голова склав свої повноваження. Яку суму отримало місто від ЗСУ (податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військовослужбовці – ред.)? За моїми підрахунками, сума 60 мільйонів, але це не точно. І він каже: «Ми виділили ЗСУ 12 мільйонів», а вчора вже сказав, що вісім.

Вимагаємо припинити витрачати кошти за виключенням життєдіяльності міста. Ніяких ремонтів, бо прийде все місто і вас усіх винесемо, а не тільки Саулка! Я не лякаю, просто попереджаю. Спрямувати всі виділені кошти для потреб ЗСУ. Діти гинуть! Хлопцям немає чим воювати, мій родич стояв у бою, де загинуло 8 чоловік. Не було ні дрона, ні приладу нічного бачення. Це наші, кошти це наші податки.

Волонтерка закликала передавати допомогу напряму захисникам: «Те, що привозимо в штаб «по листу», там і залишається».

Побажала висловитися і переяславська волонтерка Інна Марченко, яка з 2014 року доправляє допомогу військовослужбовцям на передові позиції:

– Ми постійно кричимо за 137-ий батальйон. Ніхто не думає про те, що наші хлопці воюють не тільки в 137-му батальйоні. І допомогу, яку нібито надає міська рада, кажуть, що мають право надавати тільки 137-му. Питання в мене: а другі хлопці – це не військові? Вони нас не захищають? Ми возимо допомогу не в штаб, а безпосередньо хлопцям. І спілкувалися з хлопцями з інших підрозділів. Міська рада знає, скільки вона відправила наших хлопців туди воювати? Чому ми повинні збирати кошти, щоб ремонтувати машини, забезпечувати хлопців? Хлопці погоріли – біжать до волонтерів, бо прийшли до міського голови, а він руками розвів: «Ми нікому не можемо допомогти, крім переяславської тероборони». А інші хлопці? Чому немає підтримки сімей військових, які загинули? Їм не потрібні клени по 8 тисяч. Треба думати про живих, кому ми можемо допомогти вижити. Дрони, машини потрібні, вони реально спасають життя.

Те, що привезли в штаб – воно в штабі. Тому листами не просимо, бо те, що попросив листами, до хлопців не дійде.

«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)
переяславська волонтерка Інна Марченко

У хлопців зі 137-го теж проблема з автомобілями, евакуацією. Те, що привезли в штаб – воно в штабі. Тому листами (офіційними зверненнями – ред.) не просимо, бо те, що попросив листами, до хлопців не дійде. Ми колись зайшли у штаб, там кажуть: «Нам привезли два тепловізори». У мене питання, чому вони не на передовій? Те, що ми привозимо в штаб «по листу», воно там і залишається.

Всі пам’ятають, як збирали на «мотороли» для 79-ї бригади. Командир сказав: «Дайте ми перепрошиємо і віддамо вам». Хлопці їх теж не отримали. Якщо ми самі купимо і безпосередньо передамо з рук в руки, тоді воно буде в хлопців. Багато депутатів допомагає. Але чому міська рада не знає, які потреби є в людей? Оті бруківки… Коли ти йдеш, ти розумієш, що стаєш не на бруківку, а хлопцю на груди.

Відповідь депутата на звернення громадян

До присутніх у сесійній залі депутатів звернувся активіст ГО «Стоп корупції» Богдан Тищенко. Учасник усіх попередніх пікетів, зокрема, запитав, хто приймав в експлуатацію будівлю міської ради і чому не забезпечили безбар’єрний доступ, яким чином депутати голосують за бюджет, чому не здійснювали фінансовий аудит з метою перевірки та аналізу фактичного виконання місцевого бюджету.

«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)
активіст ГО «Стоп корупції» Богдан Тищенко

– Хто спитав у громади, чи хоче вона ставок замість річки? Ми що, не бачимо, що розчищається будівельний майданчик під комерційну забудову? Як можна вірити брехуну і брехунам, які голосують за його рішення? Чому жоден з депутатів не вступився за нас і не прийшов за наш мітинг? Чому депутати дотепер не проголосували за аудит за кожен рік?

– Дякую за вашу позицію, що ви прийшли її висловити, – сказав депутат міської ради Олександр Пасічник. – Я хотів би сказати, що не так все погано в депутатах, як ви бачите. У нас є ініціативна група, представники всіх фракцій, яка неодноразово приходила до міського голови. Кілька разів ми приходили з питанням допомоги військовим. Після останньої чергової сесії ми приходили двічі і один раз оголосили позачергову сесію для виділення автомобіля – вона не відбулася.

Є питання щодо прямої допомоги військовим, це те, про що зазначила Інна Олександрівна. Реально виходить, що коли ти даєш хлопцям, воно іде безпосередньо їм. Коли ми проходимо ці процедури, чогось воно так. І коли приходили до міського голови, наводили приклади інших громад, які суттєво допомагали технікою, передавали 30 автомобілів. У нас жодного міська рада не виділила. Я скажу відверто: по цей день ми не чуємо від влади конкретних пропозицій вирішення даних питань. Проблема лежить отам зверху – таке законодавство, скажу відверто, я бачу це так. Але на місці наших можновладців все таки можна знайти вирішення питань. По військових проблема є.

«Ми вас усіх винесемо»: у Переяславській міськраді відбулася емоційна сесія (ВІДЕО 18+)
депутат міської ради Олександр Пасічник

– Ми вас (депутатів – ред.) обрали. Якщо ви до нього ходите, покажіть, що ви зробили, що ви виходили!, – обурилася Галина Дудар.

– Чому ж ви не прийшли до нас, поки ми до вас не прийшли? Чому не підтримали, коли ми тут мітингували?, додав Богдан Тищенко.

Протестувальники звернулися до представників депутатського корпусу з пропозицією висловити недовіру міському голові Вячеславу Саулку.

Його перший заступник та діючий військовослужбовець ЗСУ Анатолій Фесенко запропонував присутнім ініціювати позачергову сесію щодо висловлення недовіри та усунення міського голови Вячеслава Саулка від виконання повноважень.

Нагадаємо, Під час сесії Переяславської міської ради розглядали питання про звільнення старости села Гайшин Олександра Якуби: яке рішення прийняли депутати

Exit mobile version