На Колодія у Ташанській громаді ярмаркували, каталися на бричці та спалили опудало

У суботу, 16 березня, жителі та гості села Ташань відзначили свято Колодія – завершення Сиропусного або Сирного тижня, останнього перед Великим постом. Традиційне святкування розгорнулося біля місцевого будинку культури, передає Proslav.

На сторінці Ташанської громади поділилися світлинами колоритного дійства. Розповіли, що на святі говорили про його традиції та історію, співали народних пісень, танцювали, каталися на бричці, смакували страви, які господині представили на ярмарку. Усі виручені та зібрані під час заходу кошти передадуть на потреби українських військових.

«Це свято споконвіку було символом нового початку. Природа навесні одягається у все нове, а разом з нею і люди залишають всі старі негаразди позаду. Сільський голова Василь Вовчанівський привітав всіх зі святом, побажав міцного здоров‘я, добробуту в родинах, очищення душ, радісного весняного настрою.

Такі святкування об‘єднують громаду, це можливість побачитися, поспілкуватися. Щодня Україна втрачає найкращих синів та дочок, але ми Українці не маємо падати духом, ми маємо відроджувати традії від дідів-прадідів та передавати ці традиції майбутнім поколінням задля єднання та дружності, задля любові один до одного та підтримці», – написали у дописі.

Кульмінацією дійства був ритуал спалювання опудала «діда», який уособлює зиму. Усе, що згорає в цьому вогнищі, перероджується з попелу в нове й краще – так вірили наші предки. Цей процес супроводжувався веселими хороводами, радісними співами і запальними танцями.

Нагадаємо, у Переяславі зустріли весну давнім українським святом Колодія: фоторепортаж за посиланням.

Exit mobile version