«На початку повномасштабного вторгнення було дуже багато волонтерів, на сьогодні – вдвічі менше. Прокидайтесь!» – Раїса Шматко

1 квітня у Переяславі відбувався Міжнародний форум волонтерів України. На ньому активісти, представники влади, бізнесу та прості люди зібрались, щоб обговорити питання взаємодії та взаємодопомоги. Звучало багато тез та пропозицій, яким чином можна налагодити співпрацю.

«На початку повномасштабного вторгнення було дуже багато волонтерів, на сьогодні – вдвічі менше. Прокидайтесь!» – Раїса Шматко
Раїса Юріївна Шматко представниця ГО «Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну» під час виступу на форумі

Інтернет-видання Proslav допомагало у проведенні прямого ефіру заходу. На ньому вступне слово мав голова Переяславської громади Вячеслав Саулко. Він зазначив, що волонтерська діяльність дуже важлива, але водночас складна робота. Мер додав, що зі свого боку буде сприяти допомозі як військовим, так й усім тим, хто постраждав від війни.

«МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ ВОЛОНТЕРІВ УКРАЇНИ» - пряма трансляція
«МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ ВОЛОНТЕРІВ УКРАЇНИ» – запис ефіру

Нашу редакцію захопив емоційно-сильний виступ Раїси Юріївни Шматко, представниці ГО «Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну».

«Бажаю здоров’я! Питань дуже багато, часу мало. Буду говорити коротко і тезово. Бо тут і так прозвучало багато «води». Я військовий волонтер з травня 2014 року. Для мене війна почалась тоді, а не рік тому. Я рада, що до нас приєдналось дуже багато нових волонтерів. Прокинулись… І це дуже добре. Але на початку вас було багато, на сьогодні – вдвічі менше», – розпочала вона свій виступ.

Волонтерка наголосила, що їхня організація завжди передає волонтерську допомогу із рук в руки. Від тих, хто допомагає – тим, хто потребує.

«На початку повномасштабного вторгнення було дуже багато волонтерів, на сьогодні – вдвічі менше. Прокидайтесь!» – Раїса Шматко
Фото Раїси Шматко з YouTube-каналу KoshoveNko TV UA

Раїса Юріївна звернулась до організаторів, відмітивши, що такий тип платформи має бути та працювати, щоб волонтери, люди й влада могли взаємодіяти між собою.

«Наприклад, на сьогодні я можу і маю таку можливість поділитись гуманітарною допомогою для тимчасово переселених й в «сірі зони». Ми можемо поділитись матеріалом для плетіння сіток. Ми організували у Києві в Бортничах волонтерський ХАБ. В першу чергу, ми допомагаємо військовим. Можна до нас завітати, всіх чекаємо – вулиця Карла Маркса, 76 цілодобово. На фронті буваємо кожної неділі», – розповіла представниця ГО.

Вона, зокрема, відмітила присутність голови Переяславської громади, наголосивши, що волонтери повинні співпрацювати з владою. Як приклад, Шматко привела адміністрацію Дарницького району.

«На початку повномасштабного вторгнення було дуже багато волонтерів, на сьогодні – вдвічі менше. Прокидайтесь!» – Раїса Шматко

«І я не можу не сказати про Дарницьку районну адміністрацію. Це така унікальна адміністрація, напевно, єдина в Україні, яка з 2014 року повернута обличчям до волонтерів й до бійців і це правда. Всі, хто зі мною працюють, підтвердять як вони допомагають. Вони про це багато не говорять, але багато та вагомо допомагають», – наголосила волонтерка.

Окрім цього, активістка підкреслила, що тільки в єдності сила. Також з її слів, склалось враження, що в розповіді про ПТСР та втому волонтерів вона не вірить.

«Багато говорити не треба про те, що треба об’єднуватись. Дуже тяжкі часи. Ви чули цифри, скільки людей покинуло Україну, скільки людей потребують допомоги. Порахуйте скільки нас зосталось. І ті хто на фронті, і діти. Дуже важко, тому прошу всіх – не треба стомлюватись, не розказуйте про ПТСР. Психологині мені тут розповідали, що багато у нас таких. Я вважаю, що це придумали, щоб оправдати свою бездіяльність. Що таке ПТСР я не знаю, мені 67 років, з них 9 – я не вилажу з війни. Тому, давайте не будемо ганьбитись цим висловлюванням», – закликала вона.

Раїса Шматко підкреслила, що ворог працює на виснаження й залякування. Саме тому, за її словами, українцям не потрібно опускати руки.

«Я вірю, що ми всі прокинемось. Не опускайте руки, бо ця сволота чекає, що ми стомимось. Вони працюють на виснаження і на залякування і ви цього не можете не бачити», – зауважила волонтерка.

Наступний блок свого виступу вона присвятила питанню до тих спікерів, які підключались до форуму он-лайн. Шматко, зокрема, закликала суспільство підганяти народних депутатів, щоб стимулювати їх на прийняття важливих рішень.

«Тепер ще у мене питання до тих, хто був в он-лайні. Ті люди, яких ми обрали депутатами. 9 років триває війна. Жорстока і страшна. І я чую «ми будемо», «ми зробимо». Я перепрошую, а 9 років ми не знали, що йде війна? Може досить чекати? Давайте їх трохи всіх підганяти», – промовила Раїса Юрівна.

Наприкінці виступу волонтерка подякувала присутнім за увагу, запевнила у своїй вірі в український народ й вчергове закликала не опускати руки.

У Переяславі відбувся «Міжнародний форум волонтерів України». Чому це важливо та що вирішували учасники?

Нагадаємо, з 3 по 7 квітня у Переяславі збиратимуть допомогу для військовослужбовців ЗСУ. Що необхідно та куди приносити можна дізнатись, перейшовши за посиланням.

Тим часом Proslav поспілкувався з Олександром Вітківським начальником відділу капітального будівництва та ЖКГ Переяславської міської ради. Зокрема, про будівництво доріг, облаштування тротуарів, заміна водопровідних систем. Детальніше – у нашому матеріалі.

Exit mobile version