Надходить вечір «гадань на Андрія» – ProSlav про історію свята і прикмети пов’язані з ним

Як відомо грудень багатий церковними та народними святами. Приміром уже завтра, 13 грудня, церква відзначає день Андрія Первозванного. За Євангелієм саме Андрій став першим апостолом Ісуса Христа. Тому він особливо шанується та згадується. В Україні до Андрія Первозванного особливо ставились завжди. За легендами саме він, прибувши на дніпровські кручі, провістив появу Києва –нашої духовної столиці, про що важливо нагадувати в умовах інформаційної складової війни з рус**ю. 

Надходить вечір «гадань на Андрія» - ProSlav про історію свята і прикмети пов’язані з ним

Століттями у ніч з 12 на 13 грудня дівчата, хлопці, жінки заглядають у майбутнє – у цей вечір ProSlav вирішив розповісти вам про історію свята і прикмети пов’язані з ним.

Хоч ворожіння на Андрія з давніх-давен і донині церква засуджує закликаючи «не випробовувати долю і не ворожити» та куди подітись від народних традицій, які навіть у ці буремні часи сильніші церковних заборон та мають глибокі дохристиянські корені. 

Праукраїнці вірили, що зимове сонце (сонце у найкоротші дні року) беззахисне. І саме 13 грудня на землю сходить божество Калита, яке рятує небесне світило від міфічних істот, що хочуть його з’їсти.

Тому і народна назва Андрія – Калита. Цього дня навіть пекли калиту – здобний бублик посипаний маком, политий медом. Його підвішував на стрічці «Пан Калитинський». А «Пан Коцюбинський» (не плутати з відомим письменником – прим.авт.) сідав верхи на коцюбу (або кочергу) та намагався вкусити найбільший шмат випічки. Інші учасники гри смішили «Пана Коцюбинського», аби він не зміг вкусити калиту.

Важливе місце поміж іграми займали й ворожіння на Андрія. Віддавна дівчата намагалися вгадати свою долю, побачити судженого. Хоча ворожили впродовж усіх різдвяних свят, але все починалось саме з Андрія. На ігрищах дівчата і хлопці знайомились, починали ходити на побачення, бо вже на Водохреща могли заслати сватів. Після 19 січня розпочинався сезон зимових весіль. Тому-то так важливо було провести ворожіння на Андрія, щоб побачити свою долю.

Ворожіння на Андрія: популярні й страшні

До ворожіння готувались. Знімали хрестик, розплітали коси. На вечерю їли лише пісні страви, відмовляючись від риби та м’яса. Найпопулярнішими у наші дні залишаються ворожіння:

Я тебе, дзеркало, питаю,

З ким я свою долю злучити маю?

З’єднати з Іванком прошу,

Бо його в серденьку ношу.

Слова проказувались три рази із заплющеними очима. Потім дівчина різко відкривала очі й починала вдивлятися у дзеркало. У ньому могло з’явитися будь-яке лице. Після цього дівчина повинна була сказати: «Цур мене». Це ворожіння на Андрія потребує великої сміливості. Тому краще пробувати щось легке і веселіше;

Врешті, який би спосіб ворожіння на Андрія ви не вибрали, головне цікаво і весело провести час в колі друзів. Попри війну ми маємо свято берегти свої традиції (за них теж борються і віддають життя – прим.авт.) а тому легка тематична вечірка, стилізовані вечорниці чи запальні ігри у дружньому колі набувають особливого колориту, якщо їх учасники одягнуться у вишиванки. Адже у національному одязі й почуваєшся по-особливому. Веселого гадання попри нелегкі часи.

Exit mobile version