Напередодні 300-річчя Сковороди Президент Зеленський поспілкувався зі студентами університету Переяслава (відео proslav)

Як ми вже повідомили у нашій попередній публікації , у другий день грудня в наше місто, НІЕЗ «Переяслав» та, як виявилося, Університет Григорія Сковороди в Переяславі завітав Президент України Володимир Зеленський. Разом з головою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком, очільник Київської ОВА Олексієм Кулебою, головою Бориспільської РВА Русланом Дяченком та іншими високоповажними гостями він став учасником серії заходів в рамках культурно-мистецького форуму «Сковорода 300». 

Напередодні 300-річчя Сковороди Президент Зеленський поспілкувався зі студентами університету Переяслава (відео proslav)

Отже, після відвідин Президентом Меморіального музею Григорія Сковороди його робоча поїздка Київщиною продовжилася візитом до Університету Григорія Сковороди в Переяславі.  У фойє корпусу №1 було представлено арт-проєкт «Сад божественних пісень» – просторову інсталяцію з елементами флешмобу. Оглянувши сучасний вітраж «Григорій Сковорода – філософ нації» авторства Заслуженого майстра народної творчості України Оксани Лєбєдєвої та її помічника, магістранта першого року навчання сп. «Образотворче мистецтво» Віктора Смірнова Президент, у супроводі ректора Віталія Коцура, поспішив на урочисте відкриття культурно-мистецького форуму «Сковорода-300» у конференц-залі імені Василя Сухомлинського. Зважаючи на прихід високого гостя – Президента України Володимира Зеленського роботу перебудували у формат запитань-відповідей від студентів не тільки УГСП які були наживо, а й Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди та Національного університету «Києво-Могилянська академія», керівництво та студентство якого долучились до зустрічі на платформі «Zoom». 

«Я знаю, що ваш заклад (університет – прим.авт.) працював навіть у найскладніші години, дні та місяці під час окупації Київщини. Слава Богу і Збройним Силам за те, що ми вистояли. Абсолютно впевнений, що перемога незабаром – ми разом з вами будемо робити усе для того, щоб вона була і вона буде. Якби було більше 100% я б сказав «більше 100%». Дякую, що ваш університет і місто працювали, несли цю незламність і стійкість, допомагали внутрішньо переміщеним людям і приймали їх у свої обійми. Нас поєднує любов до України і велика повага до її історії» – сказав Президент на початку зустрічі, після чого перейшов до відповідей на питання студентства з одразу трьох закладів освіти.

Команда proslav, на прохання закладу, допомагала з технічним супроводом заходу та має фрагменти відео з місця події. Відтак, сумарно маємо для вас деякі ексклюзивні кадри зустрічі – де студенти УГСП задають питання Президенту. 

Напередодні 300-річчя Сковороди Президент Зеленський поспілкувався зі студентами в Переяславі

Загалом, сковородинівці цікавились у президента, чи розуміють партнери, що захищаючи Україну ми захищаємо їх від російської агресії; яким має бути наш національний наратив і відповідь на російську пропаганду; яким є розпорядок роботи Президента в умовах війни; що робить Україна для того, аби притягнути російських злочинців до відповідальності, зокрема в контексті інформаційної та кіберборотьби з впливами та багато іншого. 

Серед інших учасником зустрічі студентства з Президентом, яка, зважаючи на обставини та безпекову ситуацію відбувалася у повній секретності, став також журналіст ProSlav та аспірант вишу  Максим Левченко. Він запитував у Зеленського, як людини старт політичної кар’єри якої почався саме з президентства, про те, як він почувається в політиці. Також цікавився про його очікування, зважаючи на те що на його каденцію випала пандемія і повномасштабна війна, розійшлися з реальністю яка його врешті спіткала.

У ході зустрічі глава держави висловив переконання, що всіх присутніх об’єднує як прийдешня визначна дата – 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, так і любов до України й велика повага до історії нашої держави.

Президент наголосив, що Університет Григорія Сковороди є справжнім центром життя у Переяславі. Заклад працював навіть під час складної ситуації на Київщині після початку повномасштабного вторгнення Росії та з перших днів агресії надавав допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Відповідаючи на запитання студентів, Володимир Зеленський акцентував, що для України важливо захищати й не віддавати своє, за це, зокрема, і відбувається війна з Росією.

Як зазначив Президент, сьогодні Україна спроможна віднайти свою справжню спадщину завдяки роботі науковців і фахівців, які мають глибокі знання з історії.

«Сьогодні хочеться найбільше забутого, але нашого, українського. Нашу ідентичність треба підтримувати», – сказав Володимир Зеленський.

Після того, як відповіді на всі питання було проговорено, сковородинівці зробили «роддине фото» з Президентом – вдосталь наобіймали перше обличчя держави, взяли автографи.

Зазначимо, що повну версію зустрічі уже й найближчі години можна буде переглянути у публікації на сайті Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Exit mobile version