Ніч, що не скінчилася світанком… Два роки тому в авіакатастрофі загинув переяславець

8 січня минає два роки від збиття українського літака Міжнародних авіаліній України (МАУ) рейсу PS 752 над Тегераном. Це найбільша катастрофа в історії української цивільної авіації.

Що відомо

Вночі 8 січня 2020 року літак, який прямував до Києва, розбився після вильоту з Тегерана. Серед екіпажу був і бортпровідник, переяславець, випускник місцевої гімназії Денис ЛИХНО. Указом Президента України від 29 грудня 2020 року за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку членові екіпажу рейсу, бортпровідникові Денису ЛИХНУ посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Фото ukrgeroes.com.ua

Вже через три дні Тегеран визнав випадкове збиття літака Boeing-737 МАУ, а командувач аерокосмічними силами Ірану відповідальність узяв на себе. Також Іран заявив про готовність виплатити однакову компенсацію родичам всіх загиблих.

Проте, як заявили у Міністерстві закордонних справ, українська сторона прагне з’ясувати всі обставини трагедії і поки що не отримала остаточного технічного звіту Ірану щодо причин катастрофи літака Міжнародних авіаліній України, попри заяви місцевих ЗМІ.

Про це свідчить і допис 8 січня 2022 року на офіційній сторінці у Фейсбук Генерального прокурора Ірини ВЕНЕДІКТОВОЇ, яка заявила, що попри все, в українському кримінальному провадженні збираються докази, допитуються свідки, виконуються запити про міжнародну правову допомогу, триває комплексна криміналістична судова експертиза та щотижнево здійснюється моніторинг відомостей у відкритих джерелах інформації. У Генпрокуратурі констатують порушення домовленостей, перекручування фактів, приховування доказів і навіть підміну кваліфікації злочину.

Тим часом Іран оголосив про початок слухання їхньої кримінальної справи в суді щодо 10 військовослужбовців, імена і посади яких та дії, які інкримінуються кожному, ретельно приховуються. Також приховуються і ключові докази – файли із записами апаратури з бойової машини «ТОР-М1» (яка здійснювала приціл у літак) та файл із мовною інформацією з чорних скриньок літака, які могли би вказати на правду авіакатастрофи, під час якої загинули 167 пасажирів та ще 9 членів екіпажу.

Вічна пам’ять загиблим та співчуття рідним і близьким.

Exit mobile version