Нова ера військового озброєння: які дрони використовує ЗСУ

Повномасштабне вторгнення російської армії в Україну, крім безлічі трагічних подій та запеклих боїв, відкрило світу нову еру у військовому озброєнні. Крім звичної артилерії, кулеметів, танків та стрілецької зброї, на передові позиції технологій вийшло використання безпілотних літальних апаратів та квадрокоптерів.

Завдяки останнім, аеророзвідка може якісніше оцінювати обстановку на полі бою та координувати гарматні розрахунки для нанесення максимального ураження супротивнику. Можна сказати, що воєнний квадрокоптер став найзатребуванішим пристроєм у всіх родах військ Збройних сил України.

Які дрони використовує ЗСУ?

Найпопулярнішим безпілотником у цій війні безперечно є Bayraktar-TB2. Всі ми прекрасно пам’ятаємо відео з його застосуванням по військовій техніці окупантів ще на початку повномасштабного вторгнення. ЗСУ має дві версії Байрактарів: з радіусом дії на 150 км та 300 км. Його особливістю є високоточна система оптичного наведення на ціль.

Вітчизняна розробка, яка дозволяє протягом 2,5 годин вести аеророзвідку на відстані у 100 км та максимальній висоті польоту у 1500 метрів. Український БПЛА забезпечений автопілотом з й спеціальною системою протидії радіоелектронної боротьби DeViRo. Вона дозволяє проходити зони блокування GPS-сигналів.

Ще один представник вітчизняного виробництва, який застосовується ЗСУ для ведення розвідки. Компанія-виробник UkrSpecSystems заявляє, що цей БПЛА може подолати на одному баку пального близько 1000 кілометрів, однак радіус керування трохи скромніше – всього 180 км.

Якщо попередні представники сімейства дронів використовуються для ведення розвідки та знищення техніки й живої сили ворога завдяки бойовому оснащенню. У свою чергу RAM II UAV – це баражуючий боєприпас. Його можна використовувати з відстані до 30 кілометрів та знищувати системи ППО, важку броньовану техніку або ж склади з боєприпасами.

Крім суто військових розробок, на полі бою використовуються й комерційні дрони. Певно, що кожен читач бачив або чув про такі квадрокоптери, як DJI Mavic або Autel EVO.

Більшість волонтерів намагаються допомогти військам, придбавши таких пташок. Часто можна зустріти запити від захисників купити квадрокоптер в Україні. Розберімось яким чином комерційні дрони можуть допомогти нашим ЗСУ.

Комерційні дрони для ЗСУ

Як і в попередньому списку, цей дрон є найпопулярнішим серед військових. Його використовують не тільки для розвідки, але й для корегування артилерійського вогню. DJI Mavic 3 може знаходитись в польоті близько 46 хвилин й передавати чітке зображення на відстані до 15 кілометрів. А завдяки наявності додаткових батарей живлення, цей квадрокоптер можна використовувати ще кілька разів.

На відміну від попереднього представника компанії DJI, цей дрон має тепловізійну систему, що дає змогу використовувати безпілотник у нічний час доби. Однак, час знаходження в польоті у Mavic 3 Enterprise такий же – 46 хвилин.

Доволі дешевий комерційний безпілотник від компанії Autel вперше став використовуватись ЗСУ після початку повномасштабного вторгнення. Й хоча час польоту у нього майже вдвічі менше (всього 28 хвилин), EVO Nano+ має у себе «на озброєнні» удосконалену систему запобіганню перешкодам. Це дає змогу нашим захисниками використовувати його в місцях щільних забудов у містах.

Ще один дрон від компанії Autel, який оснащено інфрачервоною та 8К камерами. Завдяки такому поєднанню, військовослужбовці можуть використовувати квадрокоптер вночі та чітко бачити ворога. 

Змінний акумулятор ємністю 7100 мАг забезпечує до 40 хвилин польоту на відстань близько 9 кілометрів.

Можемо також додати, що комерційні дрони використовують не тільки для розвідки та корегування вогню. У деяких випадках їх перелаштовують для скидання боєприпасів по ворожих об’єктам. Однак, це тема вже для іншої публікації.

Exit mobile version