Оборонці України утримують займані рубежі на Лиманському напрямку і скоро настане час для контрнаступу – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 30 травня

Триває 461 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Сьогодні вночі ворог знову атакував територію України, застосувавши іранські ударні БпЛА типу “Shahed”. Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби рф завдала двох масованих ракетно-авіаційних ударів по території України. Вночі, 29 травня, противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА Shahed-136/131. Силами та засобами повітряних командувань у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони України, знищено 36 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 30 із 38 ударних БпЛА Shahed-136/131. 

Вдень противник застосував крилаті та балістичні ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер» по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури міста Київ. Усі 11 випущених ракет були знищені

БОЙОВІ ДІЇ

Загалом протягом минулої доби противник завдав 62 авіаційних удари та здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

«Запускати ракети по цивільних об’єктах в центрі Києва – це зброя, яка використовується з психологічною метою. Насамперед, щоб залякати. Київ для українців – не просто столиця, а символ незламності та опору. Тому, вдарити по Києву для ворога – це показати вразливість нашого символу стійкості».

Ворог прагне, щоб підсвідомо в українців склалось враження беззахисності столиці.

«Втім повномасштабна війна показала цікаву властивість української колективної свідомості. Так, ми відчуваємо біль, розпач, сум, але водночас в нас немає страху».

По окремих напрямках:

Противник також посилив контррозвідувальні заходи у тимчасово захопленому Скадовському районі Херсонської області. Окупанти здійснюють масові рейди по будинках та квартирах місцевих мешканців. Перевіряють особисті документи та мобільні пристрої. Таким чином окупанти намагаються залякати місцеве населення та виявити тих, хто допомагає Силам оборони України.

«Інтенсивність наступальних дій ворога суттєво знизилась оскільки він здійснює заміну військ з “вагнерівців” на регулярні підрозділи та намагається стабілізувати оборону на цьому напрямку. Наші війська своїми діями відчутно ускладнюють ворогу цей процес».

Водночас інтенсивність ворожих артилерійських обстрілів не зменшилась.

Наразі наші оборонці контролюють околиці Бахмута у південно-західній частині в районі «Літак». На півночі передмістя також відбувається заміна ворожих підрозділів. А на півдні від Бахмута ворог робить спроби посилитись та наростити армійські підрозділи.

«Просування на флангах станом на вчора та сьогодні зранку не здійснюється у зв‘язку з виконанням інших завдань».

«Лиманський напрямок. Наші частини і підрозділи продовжують стійко утримувати займані рубежі та позиції, відбивають всі спроби ворога просунутися вперед в районах Білогорівка, Спірне, Новоселівське, Торське, завдають йому значних втрат в особовому складі і техніці».

Сирський повідомив, що зустрівся з командирами частин та підрозділів, які виконують завдання на найбільш “гарячих точках” фронту, і обговорив з ними можливі сценарії розвитку подій на цьому напрямку та поточну ситуацію на фронті.

«Скоро настане той час, коли ми перейдемо до активних наступальних дій, (тому зараз) визначив конкретні завдання на підготовку до них».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та ще 3 важливі цілі противника.

Станом на ранок 30 травня загальні втрати загарбників склали:

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 30.05.23 орієнтовно склали

«Усі ті, хто в рф досі вірили, вірять чи, може, мріють про те, що зможуть залякати Україну, я хочу вас засмутити – це не так: усі як перебували, так і перебувають на своїх робочих місцях і продовжують виконувати свою роботу. Усі ті, хто намагався нас залякати, мріючи, що це принесе якийсь ефект, – ви дуже скоро про це пошкодуєте. Наша відповідь не забариться. Скоро всі все побачать».

Як повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, вантажні машини використовували, бо карет швидкої виявилось катастрофічно недостатньо.

Він зазначив, що в місці ураження був не лише ворожий склад боєкомплектів, але й велика кількість техніки та центр керування. Також там розміщувались системи забезпечення зв’язку та РЕБ.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Під час засідання обговорили загальну оперативну ситуацію на фронті й на окремих напрямках. 

Також порушили питання комплектування нових наступальних бригад і забезпечення швидкої логістики.  

Крім того, заслухали доповідь щодо нових контрактів на постачання додаткових ракет, додаткових засобів ППО, проаналізували роботу ППО за останні дні, й оцінили завдану шкоду.

«Російські дронові та ракетні удари по мирних українських містах не можна сприймати як щось звичайне, як би вони не частішали. Усі вони є воєнними злочинами і мають бути зупинені за допомогою подальшого посилення ППО України, зокрема F-16, та відбиття російської агресії як такої».

У компанії підкреслили, що в енергосистемі виробляється достатньо електроенергії для покриття споживання, але у вечірні години просять громадян споживати електроенергію ощадливо. Оскільки зараз в енергосистемі працює значно менша кількість енергоблоків через активні ремонтні кампанії на теплових електростанціях, а також на деяких енергоблоках АЕС.

Сума в 98,9 млрд грн включає всі пожертви громадян банківськими переказами, внески приватних компаній та банків. 

Через благодійні фонди українці зібрали донатів на 54,6 млрд грн. Приватні компанії загалом зібрали 17,9 млрд грн, банки — 3,7 млрд грн.

Найбільш популярним каналом донатів на ЗСУ став спецрахунок Нацбанку для збору коштів на потреби армії, відкритий 24 лютого 2022 року — на нього українці переказали 25 млрд грн.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

У Держдуму документ надійшов 16 травня, а через тиждень його схвалила Рада Федерації.

Угода встановлює квоти на звичайні озброєння й обмеження на їхній розмір. Її уклали у 1990 році НАТО і країни колишнього Варшавського договору.

Показово, що російські пропагандисти змонтували слова американця, вирвавши їх із контексту. Хоча це ніколи не стримувало представників путінського режиму, а навпаки, стало його візитною карткою. 

Чиновники побоюються, що такий стан речей прямо вплине на народжуваність у країні. 

Складнощі виникли з «рядом постачальників», які повідомили АвтоВАЗ про припинення відвантажень.

За підсумками минулого року продажі АвтоВАЗу впали на 46%.

Загалом автомобілебудування у рф продовжує відчувати на собі тиск санкцій. 2023 не приніс полегшення цій галузі, де безпосередньо зайняті 300 тисяч осіб, а з урахуванням суміжних виробництв — три мільйони. За підсумками першого кварталу спад в автопромі склав 65%, 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

«Вдячний парламенту, данському уряду та народу Данії за рішення збільшити фінансування фонду на підтримку України на 2,6 млрд доларів».

Президент наголосив, що цей відчутний внесок ще більше посилить бойові можливості ЗСУ в короткостроковій та середньостроковій перспективі.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Франції.

«Франція найрішучішим чином засуджує хвилі російських ракетних ударів і ударів безпілотників, які знову були націлені на Київ. Це вже чотирнадцята атака на столицю в травні. Ці удари, які припали на річницю заснування Києва, в черговий раз були навмисно спрямовані на цивільні об’єкти, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права».

Як неодноразово підкреслювала міністр Європи та закордонних справ Катрін Колонна, ці неприйнятні дії є воєнними злочинами і не повинні залишитися безкарними.

Разом із Герчинським з грузинським віцепрем’єром зустрілися посли усіх 27 держав ЄС.

«Ми повідомили йому, що шкодуємо через рішення уряду Грузії відновити пряме авіасполучення з росією. Ми повідомили, що це рішення суперечить одностайному рішенню всіх 27 членів ЄС не здійснювати прямі перельоти до росії та з неї та не допускати прольоту російської авіації над територією держав-членів ЄС».

«Ми також висловили своє занепокоєння, що це рішення суперечить нашій рішучості ізолювати росію та чинити тиск на росію, аби вона змінила свої дії щодо жорстокої, агресивної війни, яку досі веде в Україні».

Exit mobile version