Переяславці вкотре долучилися до курсу з підготовки ідентифікаторів на базі Центру зв’язку та управління ДСНС України

Індентифікація вибухонебезпечних предметів та домедична підготовка є дуже важливою для сучасного безпекового існування українців, мешканців деокупованої Київщини. Щоденно піротехніки ДСНС України знешкоджують близько двох тисяч різноманітних ВНП в рамках гуманітарного розмінування територій нашої країни. А оскільки розмінуванню підлягає практично половина території нашої держави, процес розмінування необхідно здійснювати якомога оперативніше. Люди поготів мають бути обізнані в цьому питанні.

Переяславці вкотре долучилися до курсу з підготовки ідентифікаторів на базі Центру зв’язку та управління ДСНС України

Уже вкотре на базі Центру зв’язку та управління ДСНС України закінчився курс з підготовки індентифікаторів. Мова про те, аби навчити людей попередній візуальній ідентифікації вибухонебезпечних предметів. Перший з курсів відбувався влітку та навчив розпізнаванню вибухонебезпечних речовин близько 400 осіб. Проєкт реалізується в межах програми «Вільна Земля» за підтримки Благодійного Фонду Банку Львів та міжнародної благодійної організаціі «Фонд Східна Європа». Відповідний Меморандуму про співпрацю з ними, за інформацією ДСНС, було підписано в липні цього року.

Серед інших учасників, що пройшли курс цього разу не лише представники добровольчих формувань краю, а й команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема його ректор Віталій Коцур:

«Пройти курс спонукала безпекова ситуація в країні, стан війни. Нині кожна людина повинна мати хоча б мінімальні знання щодо розрізнення мін, авіабомб тощо. Після того як від окупантів було звільнено Київщину ми побачили, що велику територію заміновано. На жаль, багато людей чи не у всіх регіонах України досить необачно ставиться до своєї безпеки. Не зважають на те, що, як нас навчили, навіть найдрібніші речі важко розрізняти – приміром, звичайна пластикова пляшка може бути замінованою чи детонатором до закладеної поблизу вибухівки. Такими знаннями з ідентифікації мають бути озброєні не тільки представники територіальної оборони, зокрема підрозділу ДФТГ-2 який згуртував працівників університету, його студентів та працівників що патрулюють місто і стояли на блокпостах. Їх повинні мати й ті, хто безпосередньо працює зі студентами, зокрема викладачі спеціальності «Цивільний захист» (маємо надію, що вони пройдуть їх незабаром – прим. В.К.). На жаль, усі й одразу такі курси пройти не можуть, але поступово, по 2-3 людини ми вже не вперше долучаємо наших представників і дякуємо за цю нагоду партнерам з Центру зв’язку та управління ДСНС України на чолі з Михайлом Римарем. Маємо передати ці знання і здобувачам з тимчасово окупованих територій, внутрішньо переміщеним особам яким з часом повертатися додому і стикатися з такими ситуаціями»– зазначає Віталій Вікторович.

Переяславці вкотре долучилися до курсу з підготовки ідентифікаторів на базі Центру зв’язку та управління ДСНС України

За підрахунками фахівців, один день активних бойових дій потребує подальшого  місяця розмінування території, на якій ці дії відбувалися. Отже, процес розмінування території України може роздягнутися на роки, що вкрай невигідно як для економіки держави так і для безпечного життя громадян. Відтак радіємо фаховій та ґрунтовній підготовці ідентифікаторів.

Exit mobile version