Переяславець Євген Левченко веде блог для російської аудиторії. Отримує сотні коментарів на підтримку росії та щоденно розважає мешканців країни-агресорки

Нещодавно Proslav опублікував кілька матеріалів про блогера з Переяслава Євгенія Левченка, який виклав відео, де спалює повістку до ТЦК та СП. Нагадаємо, на початку бойових дій, переяславець фільмував блок-пости, які було розміщено на околицях міста. А сам блогер повідомив, що Служба Безпеки України перевіряла його діяльність на предмет посібництва з рф.

Переяславець Євген Левченко веде блог для російської аудиторії. Отримує сотні коментарів на підтримку росії та щоденно розважає мешканців країни-агресорки

У соціальних мережах чоловік повсякчас висловлює думки про війну в Україні, викликаючи обурення суспільства. Дописи Левченка подекуди гармонують з російськими наративами й мають глузливий характер щодо діяльності Збройних Сил України.

Євгеній Левченко не оминув наші статті й поділився ними у власних Telegram (понад 11 тис. підписників) та Instagram (30 тис. підписників) блогах. У своїх дописах переяславець запідозрив наше видання у корисливих мотивах.

Трохи згодом команда Proslav помітила надходження трафіку на сторінки нашого сайту з території росії. З дня існування видання це сталося вперше, і ми вирішили детальніше розглянути його діяльність в інтернеті.

З’ясувалося, що основною аудиторією блогера є мешканці країни-агресорки. Під дописами Левченка сотні росіян жваво обговорюють діяльність окупантів та зневажають усе, що пов’язано з Україною. На радість російських посіпак,  дописи блогера часто стосуються проблем ЗСУ, складного соціально-економічного становища в Україні тощо.

Ми підготували добірку провокативних публікацій Євгена Левченка та реакцій його спільноти.

Блог Левченка «Веган-Алкоголик». Екстаз росіян

Левченко не нехтує висловити свою думку з будь-якого приводу. Однак основні тематики його блогів:

Блогер постійно наголошує, що українців та росіян дурять. І закликає всіх «відкрити очі» та «прокинутись».

Левченко кепкує з українських військових

У дописі блогер цікавиться думкою аудиторії: «Почему военные в свободное от службы время ходят по городу в военной форме?»

Реакція аудиторії Левченка красномовна:

«Ходят в форме потому что подчинились рабству»; «Чтобы вкусить вкус страха проходящих мимо мужчин!))был никем а стал аж военным».

У іншому дописі, де показано щемливе повернення українського воїна з російського полону, Левченка обурила наявність противірусної маски:

«Нас готовят к очередному шоу с укольчиками и намордниками?»

Росіяни-підписники Левченка відповідають:

«Целый и здоровый. Не то что наши истерзанные ребята»; «Может, из-за того и плачет, что не хочет из плена в Бахмут ехать)».

Реакція Левченка на влучання російської ракети у багатоповерхівку в Умані

Трагедію в Умані блогер переплітає з конспірологічною теорією, згідно з якою євреї винні у війні в Україні. Мовляв, під час терористичного акту рф жоден єврей в Умані не постраждав.

Реакція підписників: «Подумайте на досуге, что если бы Украинское руководство виполнила минские соглашения и дала Донбассу автономию и не убивало там людей, то ничего бы не летало»; «А это Украинский во всей красе?» (запитують росіяни в українця, надсилаючи повідомлення про нібито обстріл так званого днр зі сторони ЗСУ).

Теплі стосунки Левченка та росіян

Викликавши обурення суспільства провокативними дописами про війну, Левченко вирішив видалити свою сторінку на Facebook:

Російські підписники переяславця пройнялися його ситуацією та гостинно запросили перебратися до країни-агресорки: «Женя, приезжай в Москву…»; «Женя, приезжай в Россию…».

У іншому дописі Євген і сам іронізує, що волів би змінити громадянство:

На чергове волевиявлення Левченка знову знаходиться позитивний фідбек: «У вас что там над Украиной реально вирус доб***изма распыляют»; «Похоже на то, что люди радостно встречают ракеты или как?».

Левченко не розуміє, чому українські воїни відчайдушно захищають Бахмут

Блогер ділиться відео, що датоване 2014 роком з проросійським мітингом та запитує підписників, навіщо Україні боронити місто-фортецю:

Чергове красномовне пояснення: «100% верно. Ибо, что защитники Украины, которые там не живут, стали наркоманами…»; «Как я уже писала, России нужны люди, а Украине – земли, им плевать на людей, живущих на этих землях»; «…земли проданы Байденам. Я политикой особо не интересовалась, не понимала что это и кто. Сейчас картинка сложилась».

Левченка обурює, що українці рахують, скільки днів триває війна

«…Они считают дни, чтобы высчитать когда будет 666»

Цікаво, що у цьому випадку український підписник блогера намагався пояснити логіку таких дій. Однак Левченкові, імовірно, імпонує думка російської аудиторії:

В умовах сьогодення навіть якісні українські ЗМІ та блогери піддаються нападкам росіян-прихильників «руського міра». Часто медіа не встигають фільтрувати потік ворожих коментарів, за що, об’єктивно, не можуть нести відповідальність. Війна рф проти України є гібридною, і охоплює інформацій простір.

Однак випадок Євгена Левченка інакший. Чоловік, скоріш за все, усвідомлює, на яку аудиторію він працює та бачить її реакцію. Глузлива риторика щодо внутрішніх проблем України та часто суб’єктивна й неофіційна інформація – хліб його блогів, який припав до смаку росіянам.

Левченко – колаборант?

За словами самого Левченка, СБУ не знайшла достатніх підстав висунути обвинувачення. Позиція блогера виглядає аморальною, однак на сьогодні офіційно не перетинала межі українського законодавства.

Більше того, у своїх блогах Євген Левченко транслює результати власної благодійної діяльності.

Приміром, у своїх дописах Левченко демонструє збір коштів на відбудову будинку для дідуся-біженця із Запорізької області. Також слова подяки Євгенові можна знайти на Facebook від організації «У Добрі Руки», котра піклується про безпритульних собак.

У своїх соціальних мережах Євген ділився публікаціями з прибиранням вулиць та околиць Переяслава.

Щирість цієї активності ми залишаємо на розсуд читачів.

Що у підсумку

Діяльність Євгена Левченка в інтернеті першочергово спрямована на отримання коштів. Сам блогер повідомляв, що не має жодної офіційної роботи, а на життя заробляє достатньо саме завдяки блогам.

Наразі нашим виданням не проводилося дослідження законності отримання коштів Євгеном Левченком. Однак ми не виключаємо, що ці гроші мають російське походження.

До речі, нещодавно блогер оголошував збір коштів на покупку авто для себе, який успішно завершився за лічені години. Ймовірно, левову частину донатів чоловік отримав саме від російської аудиторії.

Донедавна, оголошуючи інші збори коштів, Левченко також залишав реквізити одного з російських банків (не на своє ім’я):

Наголошуємо, що здійснювати грошові пожертвування на потреби Збройних Сил чи для підтримки окремих людей краще лише офіційним благодійним організаціям або ж особам, чиї наміри не викликають жодних сумнівів.

У діяльності Левченка команда Proslav чергове вбачає предмет роботи для правоохоронних органів.

Exit mobile version