Переяславські науковці та музейники відвідали Сковородинівку та Чорнухи (фото)

20-21 серпня 2022 року делегація Університету Григорія Сковороди та НІЕЗ «Переяслав» разом із засновником благодійного фонду «Рідна країна» Миколою Томенком, відвідала визначні сковородинівські місця в Україні – історичну батьківщину та місце, де прожив останні дні та знайшов вічний спочинок мандрівний філософ Григорій Сковорода. Про поїздку написали на сайті університету.

Повідомляється, що у суботу, 20 серпня 2022 року, делегація прибула у Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, що розташований у колишньому маєтку поміщиків Ковалівських – пам’ятці ХVІІІ століття с. Сковородинівка (колись Пан-Іванівка) Золочівського району Харківської області. У ніч на 7 травня 2022 року ворожа ракета влучила у дах музею, наслідком чого стала пожежа, яка вщент знищила музей.

Переяславські науковці та музейники відвідали Сковородинівку та Чорнухи (фото)

«Метою поїздки була моральна та гуманітарна підтримка  колег та однодумців, закладів та села від фонду «Рідна країна», НІЕЗ «Переяслав» та Університету Григорія Сковороди в Переяславі: було передано українсько-англійський проспект «Сковородинівські місця в Україні» виданий фондом «Рідна країна» (у його розробці допомагали фахівці УГСП – прим.авт.) та залучені на рахунок благодійного фонду «Рідна країна» понад 30 000 грн;  ліки та продукти харчування для першочергових потреб громади; оновлено бібліотеки дошкільного закладу та школи с. Сковородинівка; поповнено книжковий фонд музею» – зазначають в університеті, додаючи, що наживо бачити знищений музей гнітюче.

Переяславські науковці та музейники відвідали Сковородинівку та Чорнухи (фото)

Також з переяславської землі до зруйнованого музею музейниці Тетяна Радіоненко та Інна Більченко привезли переяславський рушник, що відтворює оригінал, створений у XIX ст.. До його вишивання у рамках Всеукраїнського культурно-мистецького вишивального проекту «З Григорієм Сковородою у серці», приуроченого 300-літтю з дня народження Г.Сковороди, долучилася вся Україна.

Переяславські науковці та музейники відвідали Сковородинівку та Чорнухи (фото)

Уже наступного дня делегація вирушила до селища Чорнухи Полтавської області, де оглянула експозицію Літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди й обговорила план заходів по відзначенню 300-літнього ювілею з дня народження філософа саме на його історичній батьківщині. Наразі спільно з Міністерством освіти і науки України, Фондом Миколи Томенка «Рідна країна», НІЕЗ «Переяслав» та іншими партнерами Університет Григорія Сковороди в Переяславі у рамках марафону «Сковорода-300» від кінця минулого року, продовжує цикл заходів, про наступні з яких обіцяють розповісти найближчим часом.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня у Переяславі презентували «Афоризми Григорія Сковороди» – нове видання до 300-річчя Савича від НІЕЗ «Переяслав».

Exit mobile version