Перші щеплення, вибір садочку, безпека у домі та інше: 7 речей, на які варто звернути увагу молодим батькам

Про безпеку та комфорт дитини батькам варто подбати ще з перших днів її народження. На платформі «Дія. Безбар’єрність» поділилися кількома важливими моментами, на які слід звернути увагу молодим мамам і татам, передає Proslav.

Перші щеплення, вибір садочку, безпека у домі та інше: 7 речей, на які варто звернути увагу молодим батькам
Перші щеплення, вибір садочку, безпека у домі та інше: 7 речей, на які варто звернути увагу молодим батькам

1. Безпека у домі

Подбайте про те, щоб дитина не змогла травмуватися об меблі, електроприбори, двері чи інші потенційно небезпечні поверхні. Для цього можна придбати «запобіжники», які клеяться на гострі кути, підпирають двері чи надійно замикають шухляди.

Також варто потурбуватися про розетки та дроти, за які можна стягнути техніку зі стола чи полиць. І подумати, куди подіти усі книжки, сувеніри чи інші важливі для вас предмети, які стоять нижче рівня вашого пояса.

2. Рекомендовані щеплення

Вакцинація – один із найважливіших елементів захисту здоров’я дитини одразу після народження.

Українським законодавством передбачені 10 обов’язкових профілактичних щеплень:

Усі вони включені у Національний календар профілактичних щеплень та є безкоштовними.

Крім того, існує список щеплень, які МОЗ рекомендує робити, проте їхня закупівля не фінансується державою. До них, зокрема, належать щеплення від ротавірусної інфекції, вітряної віспи, пневмококової інфекції, гепатиту А, менінгококової інфекції, грипу та папіломавірусної інфекції.

Обов’язково проконсультуйтеся з педіатром щодо включення рекомендованих щеплень у календар вакцинації.

3. Безпечний сон

Про безпеку дитини під час сну потрібно потурбуватися ще до її народження. За рекомендаціями ВООЗ та Американської академії педіатрії, з народження дитина має спати лише на спині, оскільки це суттєво знижує ризик СРСД (синдрому раптової смерті дитини).

У ліжечку дитини має бути лише щільно припасований до стінок матрац, на який можна вдягнути простирадло на резинці.

У ліжку не має бути жодних іграшок, простирадел, подушок, які дитина може накинути собі на голову чи які потенційно можуть призвести до задушення (якщо дитина притиснеться до них носом).

Також не варто користуватися декоративними бортиками – вони блокують вільний потік повітря.

Якщо дитину потрібно додатково утеплити, можна використовувати спальні мішки, які шиються спеціально для таких випадків.

4. Прикорм

Починати підготовку до прикорму потрібно завчасно. Виберіть методику, проконсультуйтеся з фахівцем, приготуйтеся до потенційних ризиків і купіть необхідні речі. Зокрема, стільчик для годування, слинявчик, дитячу тарілку (рекомендується брати з присосками, щоб дитина її не перевертала) і чашку (з моменту початку прикорму можна давати дитині воду).

У перші місяці дитина харчується лише молоком матері (або спеціальними сумішами). У цей час не потрібно допоювати, догодовувати малюка чи вводити у його раціон додаткові продукти, окрім як за приписом лікаря. Також не варто звертати увагу на рекламні матеріали виробників дитячого харчування, які вказують можливість годування певними продуктами з 4 місяців.

Як тільки у дитини зникне виштовхувальний рефлекс (коли дитина автоматично виштовхує язиком будь-що, що потрапляє у рот) і з’явиться інтерес до дослідження їжі, яку їдять батьки, можна починати вводити у її раціон звичні для нас продукти.

5. Послуги муніципальної няні

Якщо обоє батьків офіційно працевлаштовані, вони можуть отримувати від держави відшкодування за послуги муніципальної няні. Вона може доглядати за дитиною до трьох років.

Мова йде саме про муніципальну няню – підприємця або юридичну особу, яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір. Тобто ви можете найняти людину, в якої є ФОП з відповідним КВЕДом, доглядати за вашою дитиною, і отримувати від держави відшкодування за її послуги.

Бабуся, дідусь дитини чи інша близька людина також можуть бути муніципальною нянею. Треба лише зареєструватися фізичною особою – підприємцем або заснувати юридичну особу, яка надаватиме послугу догляду за дітьми до 3-х років.

6. Садочок

Не баріться з записом малюка в електронну чергу, попередньо вивчивши найближчі дитячі садочки та обравши ті, які підходять.

Оскільки для процедури необхідне свідоцтво про народження, зареєструвати малюка в системі ще до народження не вийде. Але щойно отримаєте документ, можна ставати в електронну чергу на сайті місцевого органу управління освітою.

Стати у чергу можна відразу в декілька садочків у будь-якому районі міста. Перевагу в списку отримають діти з місцевою пропискою, але не має значення, в якому саме районі ви мешкаєте.

Зверніть увагу, що ця процедура стосується лише державних садків. У приватних закладах своя процедура, яку варто уточнювати індивідуально.

7. Фінансова допомога від держави

Соціальну допомогу при народженні дитини можна отримати онлайн. Це входить до переліку послуг комплексу єМалятко.

Щоб отримати відповідні послуги, потрібно оформити електронну заяву на порталі Дія. Внесіть у заяву дані про батьків і дитину, номер медичного висновку та оберіть послуги, які хочете отримати. У електронній заяві потрібно вказати номер медичного висновку про народження.

Розмір допомоги становить 41 280 грн: 10 320 грн виплачуються одноразово, решта суми – по 860 грн щомісяця протягом трьох років.

Для отримання фінансової допомоги від держави необхідно мати рахунок в одному з банків, через які здійснюються соціальні виплати.

Раніше Proslav розповідав про онлайн-ресурси для отримання соціальної допомоги.

Exit mobile version