Підібрати MacBook для роботи та навчання: чим саме чип М2 відрізняється від М1

Компанія Apple зайняла міцну позицію серед конкурентів не тільки у категорії смартфонів та периферійного обладнання, а й у комп’ютерній техніці. Зокрема, ноутбуки техногіганта користуються неабиякою популярністю серед ІТ-фахівців, дизайнерів, відеомонтажерів, фотографів та звичайних здобувачів освіти.

З кожним оновленням, Apple впроваджує нові функції та збільшує потужності свого виробу. Як, до прикладу, MacBook Air на базі чипа М2. https://y.ua/articles/1181 Розберімось чим він відрізняється від свого попередника – чипа М1.

Чим MacBook на базі чипа М2 відрізняється від М1

Розпочати необхідно з того, що лінійка ноутбуків компанії Apple на базі чипа М1 була розроблена у 2020 році. З того часу технології покращувались та вдосконалювались, що дало змогу у липні 2022 року презентувати нове рішення для MacBook – чип М2.

Технічні характеристики процесора М1

Apple M1 – це 8-ядерний, 8-поточний процесор з базовою частотою 3200 МГц. Він має інтегровану графіку Apple М1 GPU. При цьому М1 дозволяє підтримувати оперативну пам’ять на рівні 16 Гб, з максимальною пропускною здатністю 68,25 Гб/с.

Технічні характеристики процесора М2

Apple M2 – також 8-ядерний та 8-поточний процесор. Однак базова частота зросла до 3500 МГц. У ньому також є інтегрована графіка Apple M2 GPU. Проте процесор М2 дає змогу підтримувати більший обсяг оперативної пам’яті, а саме до 24 Гб. При цьому максимальна пропускна здатність також зросла – до 102,4 Гб/с.

Відмінності у дизайні ноутбуків MacBook Air M1 та M2

Корпус

Нова лінійка ноутбуків MacBook Air M2 у порівнянні з М1 має меншу вагу та товщину корпусу. Окрім цього, до базових кольорів, таких як Space Grey, Silver та Gold, додали Midnight (чорний).

Водночас сам дизайн новинки на М2 більше нагадує представників сімейства Pro. Хто у темі – відразу зрозуміє про ще йдеться. MacBook Air M2 має грубіші форми у порівнянні з М1.

Водночас на корпусі пристроїв різна конфігурація роз’ємів. На М1 у користувачів була можливість користуватись двома Thunderbolt/USB-4 та одним mini jack для підключення аудіопристроїв. На ноутбуках М2 залишили перелічені вище роз’єми, водночас додавши MagSafe-3. Він слугує для підзарядки пристрою.

У комплекті з ноутбуком MacBook Air M2 користувачі отримують кабель живлення MagSafe-Type-C та зарядний блок, з різними варіаціями потужності – 35 Вт чи 67 Вт. Сам блок живлення має два роз’єми Type-C. Завдяки такому рішенню можна одночасно заряджати відразу два пристрої. Однак у такому випадку процес заряджання ноутбука сповільниться.

Дисплей

Розміри дисплея у MacBook Air M2 стали трохи більше – 13,6 дюйма. У попередника М1 ця величина дорівнювала 13,3 дюйма. Однак на цьому кількісні характеристики не зупинились.

Разом зі збільшенням діагоналі виросли показники розширення дисплея та яскравість. Однак частота роботи залишилась незмінною – 60 Гц.

Тривалість роботи MacBook Air M1 та M2

На ноутбук MacBook M1 встановлювали акумулятор з ємністю 49,9 Вт/год. Нові ж пристрої укомплектували все тією ж літій-полімерною батареєю. Однак при цьому її ємність становить вже 52,6 Вт/год.

Водночас зі збільшенням цього показника автономна тривалість роботи не змінилась й складає 18 годин. Однак краще сказати, що зі збільшенням потужностей ноутбуків Air М2, час використання не зменшився.

Який ноутбук сімейства Air краще придбати

Відразу потрібно зазначити, що обидва представники сімейства Air гарно виконують поставлені завдання. Модель MacBook Air M1 вдалий вибір для тих, хто навчається, займається роботою з файлами та проводить вільний час у просторах Інтернет-павутини.

Водночас якщо для вас важлива висока продуктивність, варто розглядати саме MacBook Air M2 або ж переглянути варіанти лінійки Pro. Такі моделі краще задовольнятимуть фахівців у роботі з відео, фото, 3D-дизайном тощо.

Exit mobile version