Підрив Каховської ГЕС: що відомо наразі

У ніч вівторка 6 червня російські війська здійснили підрив дамби Каховської ГЕС через що зазнали підтоплення багато населених пунктів лівого і правого берегів Херсонщини, передає Proslav.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо наразі
Фото: Офіційний Telegram-канал Президента України

Що повідомляють в українській владі

У зоні потенційного затоплення – близько 80 населених пунктів, більшість із них розташовані на лівому березі, що тимчасово окупований ворогом.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо наразі
Фото: процес затопленя Каховської ГЕС

Станом на зараз повідомляється про підтоплення 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків. У пунктах надання допомоги населенню працюють психологи Служби порятунку.

«Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа у Європі за десятки років. І це найбільш небезпечний терорист у світі. І тому поразка росії – поразка, яку ми все одно забезпечимо, – буде найбільш вагомим внеском у безпеку нашого з вами регіону, нашої Європи та всього світу», – заявив президент Володимир Зеленський.

Водночас Міністерство агрополітики передбачає на правобережжі Херсонщини затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель.

Фото ілюстративне

Також у міністерстві заявили, що:

Що планують робити

Окрім цього Кабмін виділив 1,5 мільярда гривень на будівництво нових магістральних водопроводів, а на Нікопольщині запроваджується режим економії води.

За словами прем’єра, це будуть водопроводи Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця – Томаківка.

«Це потрібно, щоб забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. Роботи почнуться прямо зараз, щоб не гаяти дорогоцінний час. Відповідальним за реалізацію проектів буде Держагентство з відновлення», – заявив Денис Шмигаль.

Також було вирішено виділити Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях майже 846 млн грн на забезпечення потреб регіонів у питній воді.

«Друзі, вмикаємо режим жорстокої економії води. Як питної, так і технічної», – повідомив начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

Реакція світу

Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що руйнування дамби Каховської ГЕС демонструє новий вимір російських звірств, що ставить під загрозу життя сотень тисяч мирних жителів. Й додав, що напади на цивільну інфраструктуру кваліфікуються як воєнні злочини.

«Ми підтримуємо зв’язок з Україною, щоб забезпечити нашу допомогу», – додав Борель.

Речник ЄС Пітер Стано підкреслив, що руйнування греблі у Новій Каховці є атакою на цивільну інфраструктуру та мирне населення нового, безпрецедентного рівня.

«Євросоюз рішуче засуджує цю варварську атаку проти такого важливого елементу інфраструктури, що має жахливі гуманітарні наслідки та наслідки для довкілля. Очевидно, що це відбувається в контексті злочинної російської агресії проти України, під час якої путін не вагається застосовувати як зброю холод, голод та енергетику, грає у небезпечну ядерну гру з атомними станціями в Україні. Це нова ескалація, яка демонструє всю жахливу та варварську суть російської агресії проти України», – додав речник.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що руйнування греблі Каховської гідроелектростанції відповідає стратегії президента рф путіна щодо атак на цивільні об’єкти.

«Це має новий масштаб, але вписується в те, як путін веде цю війну», – заявив він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтеберг наголосив, що руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч цивільних осіб і завдає серйозної шкоди довкіллю.

«Це обурливий акт, який вкотре демонструє жорстокість війни росії в Україні», – додав Столтенберг.

Тим часом видання The Guardian опублікувало свіжі супутникові знімки затопленої Херсонщини

Світлини охоплюють понад 2 500 квадратних кілометрів території між Новою Каховкою та Дніпровською затокою.

Exit mobile version