Платних послуг на 2262 гривні за 10 місяців – у Переяславі ліквідовують стоматологічне відділення лікарні та що ж буде далі

Протягом останніх тижнів у мережі відбувалося жваве обговорення процесу виведення зі структури КНП «Переяславської БЛІЛ» та скорочення працівників її стоматологічного відділення.

ProSlav знайшов певні дані у відкритих реєстра, поспілкувався з директоркою КНП «Переяславська БЛІЛ» Ларисою Кузьменчук та готовий розповісти про цей процес. На жаль, поспілкуватися з керівником стоматологічного відділення Сергієм Бовтрюком у нас не вийшло, адже протягом трьох днів наших спроб прокомунікувати з ним він не знайшов часу для спілкування хоча б телефоном.

У чому проблематика

КНП «Переяславська БЛІЛ» в особі директорки Лариси Кузьменчук, відповідно до свого статуту, «самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність і затверджує штатний розпис». Виходячи з цього 30 листопада 2022 року вони надіслали повідомлення головам громад-засновників (Переяславська, Студениківська, Ташанська, Циблівська та Дівичківська – прим.авт.) у якому повідомляється, що ними прийнято рішення щодо оптимізації стоматологічної допомоги, а саме виведення зі структури закладу стоматологічного відділення яке знаходиться на госпрозрахунку.

Задекларовані прибутки стоматполіклініки

При розмові з журналістом ProSlav Лариса Кузьменчук надала документ, який має обґрунтовувати економічну складову ліквідації стоматполіклініки за 10 місяців 2022 року. Суми сказані в документі не можуть не вражати. Варто зауважити, що цей документ був підписаним Кузьменчук, яка точно знала про стан справ у стоматполіклініці.

Тут варто роз’яснити, що є перелік послуг, які фінансуються НСЗУ (Національною службою здоров’я України). У більшості це ургентна допомога, огляди, планова стоматологічна допомога дітям. З повним переліком послуг можна ознайомитись на сайті НСЗУ. За надання цих послуг пацієнти не повинні платити, бо їх вартість відшкодовує закладу НСЗУ.

Від НСЗУ стоматологічне відділення отримало 212 917 грн, а платних послуг надали на суму 2262 грн. Тобто в обґрунтуванні заявлено, що пацієнти самі оплатили послуг всього на 2262 гривні. Почитавши коментарі у Facebook різні думки людей, що, можливо, вказують на вартість і якість надання послуг у цій стоматполіклініці, стає зрозуміло зовсім про інші суми. Про це ми планували запитати у завідувача стоматполіклініки Сергія Бовтрюка, який своїм мовчанням промовисто дав зрозуміти що не хоче спілкуватися з нами. 

Видатки стоматполіклініки

У цьому ж документі було заявлено і про видатки стоматполіклініки, серед яких і заробітна платня з надбавками на загальну суму понад 2 мільйони гривень. На новоствореній сторінці стоматологічної поліклініки у Переяславі було заявлено, що там працює понад 30 осіб.

Провівши простий аналіз з’являється логічне питання, чим займалися ці лікарі, якщо кількість наданих послуг є такою малою? Але на жаль на це питання відповіді також немає.

Ліквідувати збанкрутілий відділ комунального закладу, щоб відкрити “процвітаючу” приватну структуру

Тут не складно відслідкуваті дві цікавинки. Структура, яку відвідує чимало пацієнтів заробила наданням платних послуг 2262 гривні. Водночас вони аргументують закриття стоматполіклініки «повною відсутністю бюджетного фінансування». Не можна не припускати, що, мабуть, правдивіше тут звучало б «у зв’язку з обходом коштів повз касу».

Витративши 2 хвилини, щоб знайти це товариство у відкритих реєстрах стає зрозуміло, що не колективом було зареєстровано ТОВ, а його директором Бовтрюком Сергієм. Про це також хотілося б запитати, але самі вже знаєте.

Також з’являється питання, як цим же колективом «професіоналів» новостворене ТОВ, одноосібним власником, директором і керівником якого є Бовтрюк збирається заробляти кошти. За 10 місяців вони заробили лише 2262 гривні, тепер ніякої фінансової допомоги від БЛІЛ не буде. Але відповідь здається очевидно: кошти в касу. Чому ж для відділу КНП ця, здавалося б проста процедура, виявляється неможливою?

Розберемо інші дописи з фейсбук

«Директорка лікарні Лариса Кузьменчук різко змінює кваліфікацію з педіатра на стоматолога. Лікарнею докерувалась вже до того, що нема чим керувати, взялась за стоматполіклініку, бо це єдиний підрозділ лікарні, який працює з повним навантаженням. Ціль одна – знищити.» 

Очевидно, що у стоматполіклініки є свій керівник, який мав би відповідати за 2262 гривні й майже 2 мільйони невистачаючих коштів. За те, як лікарі працюють, куди кладуть кошти за надані послуги. Але фактично відповідальність за це має бути, щонайменше, між двома керівниками – Кузьменчук і Бовтрюком.

«Не дивлячись на відсутність бюджетного фінансування кабінети стоматологічної поліклініки були оснащені сучасним устаткуванням за допомогою колективу, лікарі працюють з сучасними матеріалами за новітніми методиками».

У розмові з нами Лариса Кузьменчук повідомила, що це обладнання є застарілим і потребує оновлення, а на матеріали, згідно обґрунтування, було витрачено близько 145 тисяч гривень.

Зараз працює відділ КНП БЛІЛ чи «процвітаюча» ТОВ Бовтрюка?

У розмові з Ларисою Кузьменчук вона повідомила, що стоматологічна поліклініка як відділ КНП БЛІЛ працюватиме до 1 лютого 2023 року. Далі це приміщення буде опломбоване і згодом планується проведення аукціонів на здачу в оренду самого приміщення й обладнання. Будь-хто може прийняти в ньому участь, але стає очевидно позиція керівника новозареєстрованого ТОВ «Переяславська стоматологічна поліклініка» який, мабуть, і не сумнівається у тому, що продовжить працювати у тому місці з колективом т.зв. «професіоналів».

Що буде далі?

Станом на зараз, відділ КНП працюватиме до 1 лютого, далі його зачинять і залишать 2 посади лікарів і 2 медичних сестер для невідкладної стоматологічної допомоги та мед. оглядів. 

Новостворене товариство, згідно з витягом, не має ліцензії на проведення стоматологічної діяльності й основним видом діяльності є 46.46 Оптова торгівля фармацевтичними товарами. Тобто станом на зараз ТОВ Бовтрбюка немає законного права надавати стоматологічні послуги.

«Він (Бовтрюк – прим.авт.) пропонує нам угоду, за якою на територію БЛІЛ я повинна безоплатно впустити його з товариством, віддати йому все обладнання, яке колосально зношене, і поки він уладнає свої справи з ліцензією він хоче працювати у цьому приміщенні з цим обладнанням. Це повністю незаконно!» – говорить директорка КНП Переяславська БЛІЛ. 

Як підсумок

У результаті, днями припинить роботу стоматологічне відділення КНП Переяславська БЛІЛ. Чи буде працювати там новостворене товариство «Переяславська стоматологічна поліклініка» наразі не відомо. Втім варто розуміти, що ситуація яка склалася виглядає як цілеспрямоване знищення відділу комунального закладу. Приватне товариство зможе виставляти будь-які ціни за надані послуги, а договір з НСЗУ (на надання безоплатних послуг для людей) очевидно не буде продовжено. 

Exit mobile version